Brüsszeli korrupció

2023.02.12. 18:29

Házi őrizetbe került Andrea Cozzolino olasz EP-képviselő

Házi őrizetbe helyezték vasárnap Olaszországban Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti (EP-) képviselőt az EP-t érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként.

Andrea Cozzolino (jobbra)

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

Egy nápolyi bíró rendelkezett arról, hogy a 60 éves politikust a rendőrségi őrizetből házi őrizetbe helyezzék át.

Cozzolinót pénteken vették őrizetbe a belga hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján. Az illetékes bíró azonban úgy találta, hogy Cozzolinónál nem áll fenn szökés veszélye, míg az olasz hatóságok a belga ügyészség kiadatási kérését vizsgálják.

Belga nyomozók szerint az olasz politikus az Európai Parlament tagjaként befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar vagy Marokkó.

Cozzolino, akinek mentelmi jogát egyébként nemrég felfüggesztették, tagadja az ellene felhozott vádakat, védői pedig megalázónak és alaptalannak nevezték őrizetbe vételét. Hozzátették, hogy védencük a korrupciós botrány tavaly decemberi kirobbanása óta beleegyezett a nyomozókkal való együttműködésbe. A politikus esetleges kiadásáról Belgiumnak kedden reggel döntenek majd egy nápolyi fellebbviteli bíróságon.

Az Európai Parlament múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette Andrea Cozzolino olasz frakciótársa, Marc Tarabella mentelmi jogát is, akit a belga rendőrség pénteken vett őrizetbe.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában