Magyar külpolitika

2023.02.24. 14:01

Szijjártó Péter az oroszoknak: ez a háború rossz, be kell fejezni!

A külgazdasági és külügyminiszter az orosz energiahéten jelentette ki orosz közönség előtt: ez a háború rossz, ránk nézve drámai hatásai vannak, és be kell fejezni. "Ez egy fokkal több bátorságot kíván meg, mint a brüsszeli és washingtoni elefántcsonttornyokból öklöt rázni” – mondta Szijjártó Péter a Mandinernek adott interjújában.

Szijjártó Péter

Forrás: Mandiner

Fotó: Földházi Árpád

A tárcavezető a Mandiner hetilapnak adott interjújában elárulta: ő maga döntött úgy, hogy elmegy az orosz energiahétre, ahol sok száz fős közönség előtt az orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel, illetve néhány hatalmas energiavállalat vezetőjével egy színpadon mondta el: ez a háború rossz, ránk nézve drámai hatásai vannak, és be kell fejezni. – Mégpedig most – tette hozzá –, mert minden egyes perc újabb emberáldozatokat követel. 

Na, ez egy fokkal több bátorságot kíván meg, mint a brüsszeli és washingtoni elefántcsonttornyokból öklöt rázni

 – mondta Szijjártó Péter a pénteken, az ukrajnai háború egyéves évfordulójának napján megjelent interjúban.

A tárcavezető rámutatott: ha nyugati „barátai” arról beszélnek, hogy Magyarország csak a Nyugatot szólítja fel a béke szorgalmazására a fegyverszállítások és a szankciók helyett, akkor arra szokta felhívni figyelmüket:

 

Brüsszelből, Washingtonból, innen-onnan kiabálni Moszkvának igazán nagy bátorságot nem igényel. De odamenni és megmondani nekik az álláspontunkat egy fokkal vagányabb.

 

Az interjú során szóba került az is, milyen a munkakapcsolat a lengyel, az ukrán és a német külügyminiszter kollégákkal. Szijjártó Péter elmondta, a Külügyek Tanácsában egymás mellett ültek lengyel kollégájával, tehát bőven van lehetőség arra, hogy megvitassák az ügyeket. Hozzátette: berlini nagykövetünk tartja a kapcsolatot a német külügy-, valamint gazdasági minisztériummal és a kancellári hivatallal is.

Ukrajnával azonban már kissé más a helyzet, mint mondta, 2014 óta vezeti a tárcát, azóta három ukrán külügyminiszterrel dolgozott együtt. "Mindenkivel folyamatos volt a munkakapcsolatom, számtalan találkozót, telefonhívást bonyolítottunk le. A háború kitörése óta az ukrán kolléga nem keresett, ha keres, akkor természetesen állok rendelkezésére" – fogalmazott a tárcavezető.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a külügyminisztérium kapcsolatban áll Kárpátalja kormányzójával, ahogy a kijevi magyar nagykövet is az ukrán minisztériumokkal. „A kommunikációs csatornák tehát minden irányban működnek” – szögezte le.

Szijjártó Péter nemrégiben Minszkben, a belorusz fővárosban tett látogatást, amelyről azt mondta, ott is látja mindenki az orosz–ukrán háború borzalmait, hogy mennyi ember hal meg, hány család szakad szét; látjuk a brutális sorozásokat, a megalázó emberi helyzeteket. Ezért az az ország, amelyik nincsen háborúban, nem is akar háborúba kerülni. Hozzátette: Fehéroroszország szerepe azonban fontos lehet, hiszen eddig két országban voltak béketárgyalások, ezek egyike a kelet-európai állam.

 

Őszintén reméljük, hogy hamarosan újra lesznek egyeztetések a békéről, bár a körülmények most sajnos nem ebbe az irányba mutatnak

 

– tette hozzá.

A David Pressmann amerikai nagykövettel való viszonyról a tárcavezető azt mondta, „a nagyköveten keresztül megbecsülésünket fejezzük ki az adott ország irányába. Fontos azonban, hogy úgy is kinyilvánítjuk a tiszteletünket, hogy nem beszélünk bele más országok belpolitikai ügyeibe, nem nyilvánítunk véleményt, és nem próbálunk befolyásolási akciókat végrehajtani.”

Valamennyi nagykövetünknek megtiltottam, hogy az állomáshelyén bármilyen politikai akcióban vagy felvonuláson részt vegyen, illetve bármilyen módon véleményt nyilvánítson az adott ország belpolitikai folyamatairól, ugyanis nem ez a dolga

– tette hozzá.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában