Célkitűzések

2023.03.23. 07:34

Lázár János: fontos, hogy a vidéki szempontok beépüljenek a kormányzásba

Az építési és közlekedési miniszter szerint a 2030-as évek elejéig a támogatások zömét a vidéki települések felzárkóztatására kell fordítani.

Lázár János építési és közlekedési miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A választást követően Lázár János is részt vett a KDNP estjén, ahol megjegyezte: „Négy évig szilenciumon voltam, hagyjanak már beszélni!” Az építési és közlekedési miniszter kinevezése körülményei kapcsán úgy vélekedik, hogy amennyiben a politikai közösség, amelyhez tartozik, igényt tart a munkájára, akkor véleménye szerint nem ildomos válogatni. Mivel Orbán Viktornak több ötlete is volt annak kapcsán, hogy miben tudná segíteni a munkáját, igent mondott megbízatására – olvasható a Mandiner interjújában.

Lázár János fontosnak tartja, hogy a vidéki szempontok beépüljenek a kormányzásba, legyen szó közlekedéspolitikáról, építészetről vagy beruházásokról – számára a vidék az első. Ennek kapcsán elárulta, hogy nemcsak az országban, a Fideszen belül is vita van arról, hogy mi legyen a vidék jövője, helye és szerepe a következő tíz esztendőben. 

Mivel jelenleg a GDP legnagyobb része is a fővárosban termelődik, Lázár János szerint ez az aránytalanság épp a vidék fejlesztése mellett szól. 

Az ellenzék vidékpolitikája kapcsán külön megjegyezte, hogy pont a saját példájukon tanulhatták volna meg, hogy „a régi torta újraszeletelgetésével nem lehet jóllakni, ahhoz nagyobb tortát kell sütni”. Nemzetgazdasági szinten sem lehet örökké azzal beérni, hogy csak egyetlen régió lehetőségeit aknázza ki a gazdaság, fel kell tárni a vidékben szunnyadó potenciált is a nagyobb ütemű és szuverénebb gyarapodás érdekében.

Lázár János szerint a támogatások zömét a 2030-as évek elejéig a vidéki települések felzárkóztatására kell fordítani, ugyanis a kormánynak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy az ottani lakosság elhagyja a szülőhelyét, kiürüljön a vidék, s végbemenjen egy társadalmilag nem legitim kikényszerített urbanizáció.

Ez nem Budapest-ellenesség, hanem vidékpártiság

 – hangsúlyozta.

A fővárosi fejlesztéspolitikai hangsúlyváltásról Karácsony Gergellyel folytatott beszélgetése kapcsán Lázár János elmondta, hogy tavaly novemberben járt a főpolgármester úrnál, ahol áttekintették a város és a kormány ügyeit, továbbá azokat az ígéreteket, amelyeket korábban Vitézy Dávid államtitkár vagy minisztertársai tettek az uniós források felhasználása kapcsán.

Az építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy szeretnék a Budapesten élők életét is megkönnyíteni, a HÉV-vonalak fejlesztésével vagy azzal, hogy még a saját polgármestereik populizmusától is igyekszik megvédeni a déli körvasút projektjét. Az európai biztonságpolitikai, energiapiaci és gazdasági folyamatokat látva Lázár János szerint a főváros vezetésének is be kell látnia, nem most van itt az ideje annak, hogy Duna alatti alagúttal kössék össze a Nyugati és a Déli pályaudvart.

Szóba került a Lánchíd és a Biodóm ügye is, utóbbiról megjegyezte: 

Szégyen, gyalázatnak tartom, hogy nincs befejezve, ami a főváros sara

 – mondta látogatásakor a főpolgármesternek. Hozzátette: apró munkával, szakértők közreműködésével előre tudják mozdítani az ügyeket.

A nagy ellenállást kiváltó debreceni akkumulátorgyár kapcsán elmondta, hogy a magyar autóipart is „át kell vinni a folyó másik oldalára”, a nemzetközi változások nyomán szükségessé váló akkumulátorigényt ki kell tudnia elégítenie a magyar gazdaságnak, ugyanis az ország piacvezető szerepének megtartása is múlik ezen. 

Emellett elismerte, hogy ez nem feltétlenül kielégítő válasz azoknak, akik egy ilyen üzem közelében laknak. Lázár János ezért kiemelten fontosnak tartja az együttműködést és a kommunikációt az érintettekkel, hangsúlyozva, hogy a kormány nem elnyomni, hanem megnyugtatóan kezelni akarja a felmerülő kételyeket. Az építési és közlekedési miniszter álláspontja szerint mindenkinek joga van az egészséges és neki megfelelő lakókörnyezethez. 

A teljes interjút itt olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában