Ámokfutás

2023.03.09. 22:59

Hamburgi lövöldözés: az elkövető is a halottak között lehet

Ámokfutásként tartja számon a rendőrség a Jehova Tanúi vallási közösség egy hamburgi imaházában csütörtök este történt lövöldözést, és a nyomozás első adatai szerint a vérengzés elkövetője saját magával is végzett - jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.

Rendőrök Hamburg Alsterdorf nevű városrészében, ahol lövöldözés tört ki a Jehova Tanúi vallásközösség egyik imaházában 2023. március 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: NEWS5

A rendőrség péntek reggelig hivatalosan csupán annyit közölt az esetről, hogy 

a bűncselekménynek egy elkövetője lehetett, és a helyszínre riasztott különleges egység tagjainak nem kellett használniuk fegyverüket.  

A környékre - Hamburg Groß Borstel nevű, rendszerint nyugodt lakónegyedére - kiadott biztonsági figyelmeztetést még éjjel visszavonták.   

Rendőrök Hamburg Alsterdorf nevű városrészében, ahol lövöldözés tört ki a Jehova Tanúi vallásközösség egyik imaházában 2023. március 9-én
Fotós: NEWS5 / Forrás: MTI/EPA

Az eset körülményeiről - a többi között az áldozatok számáról, a sebesültek állapotáról és a feltételezett elkövető kilétéről - gyűjtött adatokat nap közben ismerteti majd a tartományi rangú nagyváros kormányának közbiztonságért felelős tagja, Andy Grote.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint 

az elkövető a vallási közösség egy korábbi tagja. A 30 és 40 év közötti férfi pisztollyal lövöldözött, amelyről egyelőre nem tudni, hogy legálisan volt-e a birtokában. A férfi nem szerepelt a szélsőségesek nyilvántartásában.  

Sajtóértesülések szerint legalább hatan haltak meg a lövöldözésben, köztük az elkövető, és nyolcan megsérültek.   

Az imaház egy háromemeletes egykori ipari épület, amelyben a közösség a honlapján szereplő adatok alapján a heti két rendszeres összejövetelük egyikét tartotta csütörtök este. Egy fiatal nő, aki a környéken lakik, az n-tv hírtelevíziónak elmondta, hogy négy alkalommal hallott lövéseket, mindig többet, és ezek az időszakok nagyjából húsz másodperc és egy perc közötti ideig tartottak.   

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy amikor kollegái a helyszínre érkeztek, hallottak még egy utolsó lövést, majd az épület egyik felső emeletén rábukkantak egy holttestre és arra utaló nyomokra, hogy ez a személy lehetett az elkövető.   

Számos vezető tartományi és szövetségi politikus kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak, és elítélte a vérengzést. "Szörnyű hírek érkeztek Hamburgból" - írta a Twitteren Olaf Scholz kancellár, a város korábbi polgármestere, kiemelve, hogy gondolatban az áldozatokkal, a  hozzátartozókkal és a biztonsági szervek munkatársaival van, akik nagyon nehéz műveleten vannak túl.

Andy Grote, Hamburg tartományi belügyminisztere szerint a rendőrség különleges alakulatát is mozgósították a helyszínre, miután csütörtökön este kilenc óra felé több ember életét kioltó lövések dördültek el a Jehova Tanúi egyik rendezvényén. Az épületet tűzszerészek is átvizsgálták, a rendőrség szerint mindössze rutinellenőrzésről van szó. 

A dpa német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a mentősök csütörtök este holttesteket vittek ki a Jehova Tanúi vallásközösség egyik épületéből.

A halottak mindegyikén lőtt sebek vannak

 - ismertette egy rendőrségi szóvivő. 

A rendőrség mellett a mentősök is nagy erőkkel vonultak ki. A környéken az utakat széles körben lezárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában