Illegális bevándorlás

2023.03.25. 14:24

Több mint négyezer migráns érkezett egy nap alatt az olaszországi partokra

Szünet nélkül érkeznek az emberekkel teli csónakok és hajók Dél-Olaszország partjaira, ahol az utóbbi 24 órában több mint négyezer migráns kötött ki a római belügyminisztérium adatai szerint.

Az olasz parti őrség által a viharos tengerről kimentett, mintegy 500, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2023. március 11-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Giuseppe Pipita

Szünet nélkül érkeznek az emberekkel teli csónakok és hajók Dél-Olaszország partjaira, ahol az utóbbi 24 órában több mint négyezer migráns kötött ki a római belügyminisztérium adatai szerint.

Több mint kétezer migráns érkezett 24 óra leforgása alatt a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ami új rekordnak számít - jelentette az APA osztrák hírügynökség az olasz parti őrség közlésére hivatkozva.

Az Európa déli migrációs kapujának tartott, hatezer lakosú szigeten egy nap alatt több mint negyven csónak kötött ki: Tunézia irányából érkeztek, ahol további háromezer, indulásra kész személyt tartóztattak fel a helyi parti őrség adatai szerint.

Több mint ezer embert szállított Szicília partjaira a Diciotti nevű hadihajó, mely napok óta tengeri mentési műveletekben vesz részt.

 Ötszázan kötöttek ki az olasz csizma orrában Calabria partjain, százhuszonöten Pantelleria szigetén.

Az olasz légvédelem járőrrepülőgépei további tíz hajó és csónak érkezését jelezték.

A déli Bari kikötője felé tart fedélzetén 190 fővel a Geo Barents nevű hajó, melyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet működtet, és Olaszországtól kért kikötési engedélyt az Emergency civil szervezet Life Support nevű hajója is.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió vezetőinek e heti csúcstalálkozóján arra hívta fel a tagállamok vezetőinek figyelmét, hogy az év eleje óta az olaszországi partokra háromszor annyian érkeztek, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában. 

Ha ez a trend folytatódik, forró nyár várható ellenőrizhetetlen helyzettel

- mondta Meloni. A kormányfő hangsúlyozta: 

gyors és eredményes fellépés szükséges a földközi-tengeri emberkereskedő szervezetekkel szemben, mielőtt teljes ellenőrzésük alá vonnák a tengeri migrációs útvonalakat.

Antonio Tajani külügyminiszter az északkeleti határtérségben található Udinéban a balkáni migrációs útvonalról beszélt szombaton tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy Ausztria, Horvátország és Szlovénia együttműködésével ugyanakkora figyelmet kívánnak fordítani a balkáni útvonalra, mint a földközi-tengerire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában