Hivatalos látogatás

2023.05.22. 15:15

Orbán Viktor: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól (videó)

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól.

MW

Orbán Viktor Katarban

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A hivatalos látogatás témái között a kétoldalú energetikai, gazdasági és pénzügyi együttműködés fokozása, újabb beruházási lehetőségek feltérképezése, valamint a világpolitika aktualitásai szerepeltek. A miniszterelnöki delegáció tagja Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

– tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: 

Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. 

Emellett a béketáborhoz tartozik, „abban érdekelt, hogy az orosz–ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni”.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről. 

Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon

– fogalmazott.

Egyetértettünk infrastruktúrafejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari–magyar gazdasági együttműködés előtt

– jelentette ki Orbán Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában