Óriási mulasztás

2023.10.22. 17:22

A belga hatóságok hibája miatt gyilkolhatta meg a két svéd futballszurkolót az iszlamista merénylő

A tunéziai származású iszlamista merénylő, Abdesalam Lassoud, aki hétfőn két svéd futballszurkolót lőtt le Brüsszelben, 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 évre kiszabott büntetését töltötte - közölte vasárnap a belga ügyészség.

MW

Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Tim de Wolf, az ügyészség vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Tunézia 2022 júliusában a (későbbi) merénylő kiadatását kérte az Interpol útján, azonban a kérvényt a belga hatóságok nem dolgozták fel. Ez a mulasztás vezetett Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter pénteki lemondásához is.

Vincent Van Quickenborne, a lemondott igazságügyi miniszter 
Fotó: AFP / Forrás: JOHN THYS

De Wolf elismerte, hogy 

a kérvényt a hatóságok megkapták, de „valószínűsíthetően egy szekrény mélyén felejtődött”. 

Hozzátette: a mulasztásban szerepet játszott, hogy a brüsszeli ügyészségen munkaerőhiány van, „azonban ez nem lehet mentség a történtekre”.

Egy kolléga sem emlékszik arra, hogy mi történt ezzel az aktával egy évvel ezelőtt. Nincs nyoma semmilyen további feldolgozásnak

– magyarázta.

A kérdéses dokumentumban a tunéziai hatóságok a merénylő szökésével indokolták a kiadatásra vonatkozó kérelmüket, ez azonban Belgiumban nem minősül bűncselekménynek, így nem kezdhették meg azonnal a kiadatási kérelem feldolgozását

– mondta.

A kérvényt a tunéziai hatóságok csak később egészítettek ki további részletekkel a kiadatási kérelmet, de mire a pótlólagos akták megérkeztek, az eredeti kérelem már elkallódott a minisztériumban.

Abdesalam Lassoud hazájában történt elítélésének okát az ügyészség továbbra sem pontosította. Belga lapértesülések szerint a férfi több emberölési kísérletet vallott be.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet soha nem hajtottak végre. A támadót kedden lelőtte a belga rendőrség.

A hétvégén a kormány bejelentette, hogy megerősítik mind a brüsszeli ügyészséget, mind a fővárosi szövetségi rendőrséget.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában