Energiaellátás

2023.10.17. 23:37

A kormány megvétózta azt az uniós javaslatot, amely veszélyezteti a rezsicsökkentést

Magyarország nem tudja támogatni a villamosenergia-piac szerkezetének átalakítására vonatkozó uniós javaslatot, az ugyanis veszélyezteti a magyar rezsicsökkentési intézkedést, és csorbítja a tagállami hatásköröket – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Luxembourgban kedden.

MW

Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

Steiner Attila, az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek ülését követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, noha tanácsi álláspont születetett a villamosenergia-piac szerkezetének kialakítására vonatkozó uniós szabályok módosítására irányuló javaslatokról, Magyarország nem tudta támogatni azt.

Oka, hogy egyebek mellett 

olyan szöveg szerepel benne, amely szerint csak abban az esetben lehet alkalmazni a rezsicsökkentési rendelkezéseket, ha az Európai Bizottság úgynevezett árveszélyhelyzetet hirdet az Európai Unióban vagy annak egy régiójában, majd azt az uniós tanács is jóváhagyja.

Ez szembe megy a magyar rezsicsökkentési politikával - jelentette ki Steiner Attila. 

Magyarország ugyanis úgy látja, hogy a rezsicsökkentés nagyon hatékony eszköznek bizonyul akkor, amikor elszállnak a gáz- és a villamosenergia-árak. Az intézkedéssel meg lehetett kímélni a lakosságot a jelentős áringadozásoktól

– fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte: 

a tagállami intézkedések előnye, hogy nagyon gyorsan be lehet vezetni őket, azonnal lehet kezelni velük az esetleges ársokkokat.

 Az uniós bizottság javaslata szerint azonban brüsszeli jóváhagyásra van szükség a vészhelyzet kihirdetéséhez, ami bonyolult és hosszadalmas eljárás is lehet. Noha a javaslatok célja, hogy a villamosenergia-árak kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, és megvédje a fogyasztókat az árcsúcsoktól, Magyarország a tagállami hatáskörök csorbításának veszélye miatt nem tudta támogatni a javaslat elfogadását, és harcolni fog a rezsivédelmi intézkedések megtartásáért – magyarázta.

Közölte továbbá, 

Magyarország barátságtalan lépésként értékeli, hogy Szófia az orosz gáz tranzitdíjának megemelését jelentette be. 

A bolgár intézkedés a magyar gazdaságra, a magyar ellátásbiztonságra nézve is kockázatokat rejthet magában - mutatott rá. Közölte: 

Magyarország az energiaügyi tanácsülésen arra kérte Bulgáriát, mérlegelje az intézkedés meghozatalának szükségességét.

Steiner Attila az uniós környezetvédelmi tanács hétfői ülésének eredményeit összegezve kiemelte, magyar szempontból jó tanácsi következtetések születtek, ugyanis sikerült kiegyensúlyozott szöveget elfogadni egyebek mellett a fosszilis energiaforrások kivezetéséről, illetve biztosítják a rezsicsökkentési intézkedések megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában