Ukrán válság

2023.10.24. 06:44

Mintegy ezer civil maradhatott az ostromlott Avgyijivkában

608. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Azbej Tristan: az ukrajnai háború a térségünket érintő legnagyobb kihívás

Béke, bővítés, összeköttetés - ezeket az értékeket képviselte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a közösségi oldalán közölt beszámolója szerint az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) keddi plenáris ülésén, hangsúlyozva: a térségünket érintő legnagyobb kihívás az ukrajnai háború.

Azbej Tristan az EUSDR megvalósításáért felelős miniszterek szlovéniai találkozója után azt írta közösségi oldalán, hogy a legfontosabb most a béke megteremtése és az életek megmentése.

A találkozón ismertette a magyar kormány álláspontját annak fontosságáról, hogy háborús eszkaláció helyett azonnali tűzszünetre lenne szükség.

Mi a szolidaritásunkat nem pusztító fegyverek szállításával fejezzük ki, hanem Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította a háború kárvallottjainak megsegítésére

–  tette hozzá.

Magyarország felismerte, hogy nemcsak az ország, hanem a Duna Régió, sőt egész Európa alapvető érdeke a nyugat-balkáni országok uniós felvétele és integrációja. Ezen országok csatlakozásával az Európai Unió erősödne, ezért szorgalmazza Magyarország a csatlakozási folyamat felgyorsítását – írta.

Azbej Tristan kitért arra, hogy Magyarország sokat tesz az összeköttetés erősítéséért is. Idén már átadtak egy hidat az Ipoly folyón Magyarország és Szlovákia között, és további hidak készülnek el az év végéig. Javában zajlik vasúti vonalak villamosítása Románia és Szerbia irányába, „szénhidrogén-csővezetékeinket és villamosenergia-hálózatunkat számos beruházással kapcsoltuk és kapcsoljuk össze a szomszédos országok infrastruktúrájával” - sorolta.

Egész Európa érdeke, hogy a Duna menti országok térsége megerősödjön - írta az államtitkár, hozzátéve: 

Ez rajtunk, magyarokon biztosan nem fog múlni.

Meghalt a második legnagyobb orosz olajvállalat egyik vezére

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Vlagyimir Nyekraszov, a második legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke, írja a Reuters.

A 66 éves Nyekraszov halálát akut szívelégtelenség okozta. Az olajcég közleménye szerint Nyekraszov közel 50 évet dolgozott az olaj- és gázszektorban – először tanácsadóként, majd vezetőként.

A Reuters megkereste a Lukoilt, de a vállalat nem akarta kommentálni a halálesetet – írja a Mandiner. Ismert: az orosz gigacég előző igazgatótanácsi elnöke 2022 szeptemberében halt meg, miután kizuhant egy moszkvai kórházból.

Mintegy ezer civil maradhatott az ostromlott Avgyijivkában

Mintegy ezer civil maradhatott az orosz erők ostromolta Avgyijivkában – közölte kedden Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az egyik helyi hírtelevízióban.

Verescsuk szerint gyerekek már nincsenek a városban. A kormányfő-helyettes nyomatékosan felszólította a városban maradt civileket, hogy meneküljenek biztonságos helyre.

A donyecki ipari városnak az ukrajnai orosz hadműveletet megelőzően több mint 30 ezer lakosa volt. Az orosz csapatok az utóbbi napokban főleg északi irányból értek el sikereket, és előre tudtak nyomulni egy vasútvonalig. Egybehangzó jelentések szerint a városi kokszolóüzem meddőhányója már orosz kézre került.

Az ukrán csapatokat az ostromlott várossal még egy nagyjából tíz kilométer széles folyosó köti össze, utánpótlási vonalaikat azonban folyamatos tüzérségi tűz éri.

Tizenhét roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Két frontszakaszon 17 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 655 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb, 235 fős emberveszteséget az ukrán fél a donyecki frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el. Liman irányában 11 támadással próbálkoztak az ukránok. A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán tengerészgyalogosok Herszon megyében szabotálják a Dnyeperen való átkelésre vonatkozó parancsot, miután súlyos veszteségeket szenvedtek, amikor sikertelen kísérleteket tettek hídfőállások létesítésére a folyam bal partján.

Az orosz szóvivő kacsának nevezte azt a hírt, miszerint Putyinnál szívproblémák léptek fel

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő „kacsának” minősítette azokat a sajtóban megjelent közléseket, amelyek szerint Putyinnál szívproblémák léptek fel a hétvégén, mint ahogyan azt is, hogy az orosz vezető hasonmásokat alkalmaz.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben, 2023. október 18-án
Fotó: Ken Ishii / Forrás: MTI/AP/Kyodo News

Kitért a The Washington Post című amerikai lap cikkére, amely azt taglalta egyebek között, hogy az elmúlt években amerikai felkészítést és jelentős anyagi támogatást kaptak az ukrán titkosszolgálatok, amelyek mások mellett megölték Darja Dugina és Vladlen Tatarszkij újságírót, valamit kétszer robbantással rongálták meg a Krími hidat. Korábbi orosz nyilatkozatokra hivatkozva elmondta: Moszkva számára régóta világos, hogy az ukrán szolgálatok szoros amerikai és brit felügyelet alatt működnek.

Az orosz hadsereg már nőket is toboroz, méghozzá harci feladatokra

Bár korábban az orosz hadsereg toborzóvideói a katonáskodás férfias voltát domborították ki, egy helyi független portál szerint már nőket is toboroznak, méghozzá harci feladatokra – írja a Világgazdaság.

SOJGU, Szergej
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) kitüntetést ad át egy katonának az Ukrajna elleni háborúban harcoló orosz katonai egységek egyik parancsnoki állásán, a kelet-ukrajnai frontvonalon, Donyecktől délre 2023. március 4-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A mesterlövész és drónkezelő szerepeket az orosz hadügyminisztérium által irányított zsoldoscsapat, a Redut "Farkas" zászlóaljába  várják, mégpedig havi 222 ezer rubelért (850 ezer forint), de aki megsebesül közülük a harctéren, az további, akár 3 millió rubeles (11,5 millió forint) kompenzációt is kaphat.

Aki életét veszti a fronton, annak a családja pedig 5 millió rubelre (19,2 millió forint) számíthat.

Moldovában elérhetetlenné tettek több orosz internetes portált

Huszonkét orosz internetes portál elérhetetlenné tételét jelentette be kedden a moldovai kormány.

Az interneten közzétett rendelet értelmében a moldovai internetszolgáltatók kötelesek azonnali hatállyal elérhetetlenné tenni a többi között a Russia Today, az NTV, a Ren TV és az orosz állami médiaholding, a VGTRK oldalait.

A döntés indoklásaként azt írták, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen.

Moldova és Oroszország viszonya nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanását követően romlott meg, miután Maia Sandu moldovai elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálási céllal puccsot készített elő országának kormánya ellen.

Oroszország tagadta ezt, és oroszellenességgel vádolta meg a moldovai vezetést.

Újabb másfél milliárd eurós támogatást adott az EU Ukrajnának

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként – közölte a brüsszeli testület. A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy

stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében.

A keddi kifizetéssel együtt Ukrajna idén 15 milliárd eurót kapott az MFA+ keretében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kifizetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

az EU megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, ezt tükrözi a keddi 1,5 milliárd euró pénzügyi támogatás folyósítása. Ezzel az újabb kifizetéssel Ukrajnának nyújtott támogatásunk összértéke megközelíti a 83 milliárd eurót, ezen felül pedig az Európai Bizottság 50 milliárd euró további segélyt javasolt a következő évekre, egészen 2027-ig.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna csak területe teljes felszabadítását tudja elfogadni

Volodimir Zelenszkij szerint az Oroszország katonai támadása ellen védekező Ukrajna számára csak az ország területének teljes felszabadítása fogadható el, ehhez kéri a nemzetközi közösség további támogatását.

Csak területünk teljes felszabadítását tudjuk elfogadni

– jelentette ki az ukrán elnök kedden a Krimi Platform prágai parlamenti csúcstalálkozójához intézett videóüzenetében.

Az ukrán kezdeményezésű Krími Platform célja Ukrajna területi egysége helyreállításának támogatása. A prágai parlamenti fórumon több mint negyven ország vesz részt. Magyarországot Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

„Bármennyire súlyosnak és kilátástalannak tűnnek is a körülmények, a nemzet jövőjét minden helyzetben meg kell védenünk. Minél több ország támogat minket, annál hamarabb tudjuk visszaverni az orosz agressziót” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. Leszögezte: elsősorban fegyverekre és lőszerre van szüksége Ukrajnának, a nemzetközi közösségnek pedig hatékonyabban kell ellenőriznie az Oroszország elleni szankciók betartását.

Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke a Moszkva elleni büntetőintézkedések további szigorítása mellett szált síkra.

„A szankciók kollektív választ jelentenek a katonai agresszióra, a jogállami és nemzetközi normák megsértésére” – vélte az ukrán politikus. Felszólalásában ugyanakkor köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek az Ukrajnának nyújtott sokoldalú segítségért és megértésért.

Petr Fiala cseh kormányfő felszólalásában hangsúlyozta, hogy Csehország határozottan elítéli az orosz agresssziót, teljes mértékben Ukrajna melett áll, s az elsők között küldött fegyvert és lőszert Kijevbe.

„Ukrajna addig nem lesz szabad, míg nem állnak vissza az 1991-ben nemzetközileg elfogadott határai” – mutatott rá a miniszterelnök.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szerint Prága addig támogatja Ukrajnát, amíg annak arra szükséges lesz. „Egyértelműen le kell szögeznünk, hogy a Krím félsziget és Ukrajna más részeinek megszállását soha nem fogadjuk el” – jelentette ki. Úgy vélte: azok a vélemények, melyek szerint a Krím félszegetet egy békéért el lehetne cserélni Moszkvával, „alaptalanok és veszélyesek”.

A Krími Platform prágai parlamenti csúcstalálkozója üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a fórumon résztvevő országok egységesek, és készek továbbra is segíteni Ukrajnát egészen területének teljes felszabadításáig – összegezte a tanácskozás eredményét Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, a fórum házigazdája.

„Vitathatatlan, hogy a Krím Ukrajnához tartozik. A Krím félsziget ukrán, és célunk elérni azt, hogy felszabaduljon, akárcsak Ukrajna további megszállott részei, amelyeken ma még harcok folynak” – mondta újságíróknak a tanácskozást záró sajtóértekezleten a cseh politikus.

Oroszország 2014 tavaszán foglalta el a Krím félszigetet.

Elképesztő orosz csapássorozat a herszoni régióban

2 ember meghalt, 20 megsebesült Ukrajnában tegnap, miután az oroszok több mint 100 csapást mértek a herszoni régióra – közölte Olekszandr Prokudin kormányzó.

Több száz gyereket evakuálnak a herszoni régióból

Az ukrán hatóságok elrendelték 802 gyermek kötelező evakuálását a herszoni régióból a rendszeres orosz támadások miatt. Az evakuáció 23 települést érint – jelentette be a reintegrációs minisztérium.

Több robbanás volt hajnalban Szevasztopolban

A megszállt Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban helyi idő szerint hajnali 3 óra 35 perc körül több robbanás is hallatszott – jelentette több Telegram-csatorna.

Ukrajna 6 orosz drónt lőtt le

Az ukrán légvédelem lelőtt hat Shahed típusú drónt, amelyeket az oroszok október 24-én éjjel indítottak – közölte az ukrán vezérkar.

Egy volt amerikai hírszerző elismerte, hogy Oroszországnak akart kémkedni

A 31 éves Jareh Sebastian Dalke kevesebb mint egy hónapot töltött az NSA alkalmazottjaként, mielőtt 2022 júniusában családi problémákra hivatkozva hirtelen felmondott.

A férfi a hírszerző ügynökségnél töltött néhány hét alatt titkos védelmi dokumentumokat nyomtatott ki, és felmondása után ezeket – titkosított levélváltásokban – eladásra kínálta egy olyan személynek, akiről azt hitte, hogy orosz ügynök, holott az FBI munkatársa volt – közölte az igazságügyi minisztérium.

Dalke a szövetségi bíróságon bűnösnek vallotta magát nemzetvédelmi információk külföldi állam ügynökének való átadására tett hat rendbeli kísérletben.

Az ítélethirdetés jövő április 26-án lesz. A férfit akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán–magyar határszakaszon 5881 fő, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4411 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Japán segítség Ukrajnának

Japán transzformátorokkal, napelemekkel támogatja Ukrajna energiarendszerét – írta a Kyiv Independent.

Ando Naoki, a japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség alelnöke biztosította Ukrajnát Japán folyamatos energetikai támogatásáról, egyúttal bejelentette, hogy a következő hónapokban érkezik segítség.

Ukrán katonai hírszerzés az orosz téli offenzíváról

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az orosz haderő ukrajnai összlétszáma 400 000 fő lehet, annak ellenére, hogy Andrij Jusov szóvivő jelentős létszámúnak nevezte ezt az állományt, nem számít a 2022. februárihoz hasonló mértékű orosz téli offenzívára.

Csaknem harminc támadást vertek vissza az oroszok

Négy frontszakaszon 29 ukrán roham visszaveréséről számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca, a közlés szerint mintegy 1170 ukrán katona halt vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb emberveszteséget, 480 fővel az ukrán fél a limani frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, ahol 12 támadással próbálkozott.
Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és 19 drónt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában