Szuverenitásvédelmi törvénycsomag

2023.11.28. 11:36

Tuzson Bence: napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen védekezni kell

Nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát – mondta az igazságügyi miniszter az Országgyűlés keddi ülésén.

MW

Tuzson Bence igazságügyi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen védekezni kell – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Országgyűlés keddi ülésén, a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában, írja az MTI.

TUZSON Bence
Tuzson Bence igazságügyi miniszter expozét tart a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 28-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A tárcavezető expozéjában kiemelte: a szuverenitásunk megőrzése talán az egyik legfontosabb feladattá vált Magyarországon, és a kormány által kezdeményezett, most tárgyalt alaptörvény-módosítás, valamint a törvénymódosítás sorsfordító jelentőségű, hiszen „a legutóbbi választásokat követően már bebizonyosodott, hogy bizonyos nemzetközi erők arra törekszenek, hogy beavatkozzanak a magyar választások eredményébe”, és ezzel befolyást szerezzenek Magyarországon.

Tuzson Bence hangsúlyozta: nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát, és Európa egy olyan birodalommá váljon, ahol a nemzetállamok helyébe egy Európai Egyesült Államok lép. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen ez hosszú távon óriási károkat okozhat Magyarországnak – mondta a miniszter.

Kifejtette: „alkotmányos önazonosságunknak a megőrzése kiemelt feladat” és komoly próbatétel is. Évek óta történnek kísérletek arra, hogy ezt az önazonosságot megsemmisítsék, átalakítsák és külföldiek befolyást szerezzenek Magyarországra, külföldi személyek és szervezetek szeretnék az akaratukat érvényesíteni – közölte.

Úgy vélte,

hazánknak, minden országgyűlési képviselőnek és mindenkinek ez ellen a leghatározottabban fel kell lépnie.

A legutóbbi országgyűlési választások komoly példát mutattak arra, hogy miként érkeznek külföldről pénzek, hogyan próbálják a választások eredményét befolyásolni, és ezt már nemzetbiztonsági vizsgálatok is alátámasztják. Aggodalomra adhat okot ez a folyamat, de a kormány kitart Magyarország önazonosságának megőrzése mellett – tette hozzá.

Azt is mondta: figyelemmel kell lenni a magyar emberek véleményére is, ezért indított a kormány nemzeti konzultációt. Hamarosan megismerhető lesz a magyar emberek véleménye minden olyan kérdésben, amely Magyarország szuverenitása szempontjából kiemelten fontos – fogalmazott.

Tuzson Bence kijelentette: Magyarország a magyar embereké, a választásoknak a magyar emberek akaratát kell leképezniük.

Kitért rá: másfajta támadások is érik Magyarországot, mert a világ konfliktusokkal telivé vált, jelentősen megváltozott a biztonsági környezet, erre a kormánynak, az Országgyűlésnek reagálnia kell, ezért a honvédséggel kapcsolatban is újításokat vezetnek be.

Közölte: a digitalizációról is szól az alaptörvény-módosítás, az elmúlt időszak változásai miatt meg kell erősíteni a digitalizációt, ezzel a magyarok élete könnyebbé válhat.

A javaslat tehát meghatározza a magyar szuverenitás védelmének új elemeit, lehetőséget ad egy új hivatal létrehozására, valamint megerősíti a magyar emberek biztonságát. A cél az, hogy Magyarország szabad ország maradhasson, amely képes reagálni a digitális kor kihívásaira is – összegzett.

Varga Judit: az előterjesztés becsukja a kiskaput a trükközés előtt

Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek, az ország szuverenitásának védelme kiemelt jelentőségű – mondta Varga Judit.

Az előterjesztőként felszólaló fideszes képviselő „természetes magyar reflexként” beszélt arról, hogy Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását, nemcsak a józan ész, a történelmi tapasztalatok miatt, hanem azért, mert azt nem engedi az alaptörvény.

VARGA Judit
Varga Judit, a Fidesz képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 27-én
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Hozzátette: évek óta ismertek a nyilvánosság előtt is a befolyásszerzési kísérletek Magyarországon; ismert tény, hogy a 2022-es kampányban külföldről akarták befolyásolni az országgyűlési választásokat, ezt igazolta az egységes baloldal támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is. Maga az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is úgy nyilatkozott, hogy a kampány során több millió amerikai dollár érkezett hozzájuk az Egyesült Államokból – tette hozzá.

Úgy összegzett, a baloldali politikusok a törvényeket kijátszva külföldi szervezetektől pénzt fogadtak el, és ezeket a forrásokat felhasználva akartak hatalomra kerülni, ki tudja, milyen ígéretekért cserébe.

A képviselő emlékeztetett: a magyar szabályozás jelenleg is tiltja, hogy pártok külföldi támogatást fogadjanak el, de 2022 tavaszán ezt az egységes ellenzék azzal kerülte meg, hogy politikai tevékenységet végző civil szervezetein és gazdasági társaságokon keresztül használta fel a külföldről érkező összegeket.

Sérül azzal az ország szuverenitása – folytatta –, ha a hatalom olyan szervezetek kezébe kerül, amelyek függőségi viszonyban állnak valamely külföldi hatalommal, szervezettel, ezért szükséges a jelenlegi szabályozás szigorítása.

Varga Judit elmondta, a törvényjavaslatok alapján kiterjesztik a pártokra vonatkozó szabályozást a civil szervezetekre, egyesületekre, így nem fogadhatnak el külföldi támogatást az országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampányában. Közölte, a büntető törvénykönyvben új tényállás lesz a választói akarat tiltott befolyásolása, valamint tiltani fogják a választói akarat befolyásolása érdekében külföldről érkezett támogatás felhasználását.

Az előterjesztés becsukja a kiskaput a trükközés előtt, és következménye lesz annak, ha valaki külföldi pénzt használ fel a kampányban – mondta.

Ismertette azt is, hogy az alkotmányos önazonosság védelme érdekében független szervként létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Varga Judit szerint onnan is lehet tudni, hogy a téma rendkívül fontos, mert úgy látszik, „Brüsszelben és Washingtonban megint sikerült eltalálni egy ideget”. Az Európai Parlamenttől, a progresszív, liberális médián át egészen az Európa Tanács emberi jogi biztosáig már „áll a bál”, és tiltakoznak a törvényjavaslat ellen – közölte.

A dollárbaloldalnak nem tetszik, hogy a szuverenitásvédelmi törvény büntethetővé tenné a  külföldi kampánypénzek elfogadását – képviselőik mind a törvény ellen szólaltak fel, írja a Magyar Nemzet.

A Demokratikus Koalíció szerint valójában a kormányoldal fenyegeti nemzeti szuverenitást. Arató Gergely, a párt vezérszónoka úgy értékelt:

a javaslatok nem szolgálják a nemzeti érdeket és Magyarország szuverenitásának védelmét, céljuk, hogy eltereljék a figyelmet az ország valódi problémáiról, és megerősítsék azt a fideszes hatalmat, amely az ország kifosztásával és az állampolgárok jogainak korlátozásával néhány „fideszes milliárdos gazdagítására” törekszik.

Arató károsnak, elfogadhatatlannak és a szabadságot korlátozónak nevezte az előterjesztést, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt új koncepciós szervezetként értékelte, amelynek szerinte az lesz a feladata, hogy bármikor bárkit – akár pártot, civil szervezetet vagy sajtóterméket – megvádolhasson azzal, hogy külföldi ügynök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában