Bizalomvesztés

2024.01.04. 06:47

Az ellenzék legnagyobb problémája a megújulás hiánya

A kormánypártokat a baloldal nem tudja demokratikus választásokon legyőzni, ezért járnak árulkodni Nyugatra – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

MW

Fekete-Gyõr András, Szél Bernadett, Szigetvári Viktor, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc a Válasszunk! 2018 fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az ellenzék legnagyobb problémája a megújulás hiánya, ezzel együtt az a történelmi töredezettség, amely komolytalanságot mutat – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet vezető elemzője közölte, hogy a baloldalon ugyanazt teszik, mint amit a vereség előtt tettek: egyre szélsőségesebb hangnemben szidják a kormányt, dekonstruktívak és véletlenszerűen másolják a nyugati progresszív mintákat.

Soha ennyi baloldali párt nem versengett még a választópolgár bizalmáért, ahogy a rendszerváltoztatás óta ennyi ellenzéki frakció sem regnált még az Országgyűlésben. Az egykori szivárványkoalíció hat pártja mellé felsorakozott Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Vona Gábor és legutóbb Mesterházy Attila is. Ehhez adjuk még hozzá a Kutyapártot, Gattyán György mozgalmát, Szanyi Tiborékat, és máris van 12 olyan ellenzéki párt, amely ugyanazokért a szavazatokért küzd – ismertette a szakértő. Mint mondta, a rendszerváltoztatás óta legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány, miszerint külföldről kaptak pénzt a kampányra, az ellenzéki szavazók nagy többségének sem szimpatikus. 

Az a baloldali politikai elit, amelyik elfogadta vagy tiltakozás nélkül hagyta, hogy a szövetségese elfogadja az amerikai dotációt, az eljátszotta a bizalmat. A bizalomvesztéssel a hitelesség is olyan csorbát szenved, ami megbocsáthatatlan 

– tette hozzá.

Jelenleg is a Demokratikus Koalíció a baloldal domináns pártja, és úgy tűnik, hogy az országos erejét helyileg is érvényesíteni akarja. Szerinte a Momentum lépéshátránya behozhatatlan, a többi párt a túlélésért küzd. Ha most lennének a választások, akkor a Jobbik és az MSZP is kiesne az Európai Parlamentből, de bejutna a Mi Hazánk. Az LMP-nek kevés, míg a Párbeszédnek semmi esélye a bejutásra. Jelen állapot szerint a Momentum is vesztene egy helyet, ezzel együtt – a matematika szabályai szerint – a DK ugyanannyi szavazattal akár eggyel több képviselői helyet is elnyerhet. Azaz Gyurcsányék a mandátumok számát tekintve is a többiek kárára erősödnének meg úgy, hogy több szavazójuk nem lenne, mint 2019-ben – hangsúlyozta Nagy Ervin. Hozzátette: 

a Jobbiknak és az MSZP-nek a vereség valószínűleg végleges és végzetes lesz, az LMP viszont, ha megújul, talán megmaradhat. A Párbeszéd jövőjéről az elemző szerint azért nehéz bármit mondani, mert képesek úgy két ciklus óta parlamenti frakcióval rendelkezni, hogy gyakorlatilag mérhetetlenek.

Jelen állás szerint az uniós választáson külön fognak indulni a baloldali pártok, ám az önkormányzati voksolásokon lesznek furcsa, akár a választópolgárokat is meglepő összefogások. Így a saját bevallása szerint konzervatív fordulatot vett Jobbik és a Gyurcsány Ferenccel szemben – legalábbis szavakban – fellépő Donáth Annáék is összefognak majd a DK-val számos településen – fogalmazott a szakértő. 

Szerinte a DK lehet inkább kerékkötő, mert ha azt érzékeli, hogy van esélye arra, hogy a többiek kárára megerősödjön, akkor nem fog kesztyűs kézzel bánni a szövetségeseivel. 

Vagy beolvasztja őket, azaz átigazolja az ambiciózus politikusokat, amire számos példa volt a múltban, vagy egyszerűen letolja őket a pályáról – tette hozzá.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában