Terrorizmus

2024.01.04. 19:00

Az Iszlám Állam vállalta az iráni Kermánban történt merénylet elkövetését

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára az iráni Kermán temetőjében, az amerikai dróntámadásban 2020-ban megölt Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetője sírjánál szerdán elkövetett robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb nyolcvannégyen meghaltak és közel háromszázan megsebesültek.

MW

Áldozatok holttestei Kermánban 2024. január 3-án, miután két robbantás történt az iráni Forradalmi Gárda néhai parancsnokának sírjánál, az Irán délkeleti részén fekvő város temetőjében

Forrás: MTI/EPA/ISNA Hírügynökség

Fotó: Szare Tadzsalli

A szunnita muszlim terrorszervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazásban hozta nyilvánosságra csütörtökön a közleményét, amelyben az áll, hogy 

a szervezet két tagja hozta működésbe az összegyűlt tömegben a derekára erősített robbanóövet.

Az Iszlám Állam emellett csütörtökön globális támadásokra szólított fel zsidók és keresztények ellen a Gázai övezetben folyó izraeli hadjárat miatt.

Iszlám oroszlánjai, vadásszatok prédára a zsidók, keresztények és a szövetségeseik között az Egyesült Államok, Európa és a világ utcáin és útjain

– jelentette ki a dzsihadista szervezet szóvivője, Abu Hudaifa el-Anszári egy hangfelvételen.

Először a könnyebb célpontokra csapjatok le a nehezek előtt, a polgári célpontokra a katonaiak előtt, és vallási célpontokra, mint elsősorban a zsinagógák és templomok, mert ez gyógyítja a szívet és és jelzi, hogy csata folyik. A mi háborúnk vallásháború.

A szóvivő vallásháborúnak nevezte a gázai hadjáratot is.

A harminchárom perces felvételen, amelyet dzsihadista propagandaportálokon tettek közzé, a szunnita iszlamista vezető óvta a Hamász iszlamista palesztin mozgalmat a síita szervezetekkel való együttműködéstől.

A libanoni síita Hezbollah fegyveres mozgalmat a szunnita Hamász szövetségesének tekintik. Az Iszlám Állam eretnekeknek tekinti a síitákat.

Az Iszlám Állam az elmúlt években jelentős területi veszteségeket és katonai vereségeket szenvedett el a nyugati haderőkkel szemben Szíriában és a szomszédos Irakban. Ennek ellenére időnként mindkét országban végrehajt támadásokat.

Az ENSZ Biztosági Tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a kermáni merényletet.

A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozzák: felelősségre kell vonni és bíróság elé kell állítani ezen elítélendő terrorcselekmények elkövetőit, szervezőit, pénzelőit és szponzorait – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában