Felelősségre vonás

2024.03.21. 07:36

Hazugsággal vádolták meg Joe Biden fiát a képviselőházi meghallgatásán

Korábbi üzlettársa vádolta meg hazugsággal Hunter Bident a képviselőház éles vitával kísért meghallgatásán, amit Joe Biden elnök hivatali eltávolítási eljárásának vizsgálata keretében tartottak Washingtonban.

MW

Tony Bobulinski, Hunter Bidennek, az amerikai elnök fiának volt üzlettársa (b) és Lev Parnas ukrán születésű amerikai üzletember esküt tesznek a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának meghallgatásán

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

A Kongresszus alsóházának bizottsági meghallgatásán Tony Bobulinski, Hunter Biden egykori üzlettársa azt állította, hogy az elnök fia, Hunter Biden hamisan tanúskodott, és „végig hazudott” a képviselőház korábbi meghallgatásán. Az elnök fiának volt üzleti partnere szerint Hunter Biden többek között valótlanságot mondott pénzügyeivel kapcsolatban, valamint arról is, hogy apja a politikai pozícióját felhasználta-e egy kínai üzlettársra való nyomásgyakorlásban.

A vizsgált időszak jó részében Joe Biden az Egyesült Államok alelnöke volt.

Tony Bobulinski a meghallgatáson egy demokrata képviselő kérdésére válaszolva kijelentette, látta és érintettje volt annak, hogy Joe Biden súlyos bűncselekményeket és szabálysértéseket követett el.  

BIDEN, Hunter; BIDEN, Joe; McCARTHY, Kevin
Tony Bobulinski, Hunter Bidennek, az amerikai elnök fiának volt üzlettársa, a Sinohawks Holdings vállalat volt vezetője
Fotó: Michael Reynolds / Forrás: MTI/EPA

Jared Moskowitz demokrata képviselő ezt követően a képviselőházi bizottság republikánus vezetőihez fordult, hogy, „amennyiben tényleg elegendő bizonyíték van a birtokukban súlyos bűncselekményekre, akkor rendeljenek el szavazást Biden elnök hivatali eltávolításáról”, az úgynevezett impeachmentről.

Egy másik demokrata képviselő, Greg Casar a vitában kijelentette, hogy ugyan „már mindenkit meghallgattak, akivel Hunter Biden egykor kezet fogot”, Joe Biden érintettségére nem derült fény. A demokrata politikus azt vetette fel, hogy Donald Trump vejének, Jared Kushnernek kétmilliárd dolláros szaúdi üzletét is vizsgálják.

Egy republikánus képviselő kérdésére, miszerint hazugság volt-e Joe Biden részéről, amikor azt állította, hogy soha nem találkozott fia üzleti partnereivel és családja pénzekhez sem jutott kínai üzleti érdekeltségektől, Tony Bobulinski igennel válaszolt.

A nyolc órán keresztül tartó képviselőházi meghallgatást követően James Comer, az alsóházi felügyeleti bizottságának elnöke bejelentette, hogy Joe Biden elnököt is meg fogja hívni vallomástételre a vizsgálat keretében. A republikánus politikus szerint arra a kérdésre vár választ az elnöktől, hogy „segítségével családja miért kapott több tízmillió dollárt külföldi vállalatoktól”. 

A Fehér Ház szóvivője, Ian Sams a képviselőházi meghallgatást követően azt mondta, hogy az ülés „szégyen volt a képviselőházi republikánusokra nézve, és teljes időpazarlás”. Hozzátette, hogy az amerikaiak valós ügyek megoldását várják.

A Joe Biden ellen indult impeachmentvizsgálat keretében a képviselőházi bizottság szerdai ülésére meghívást kapott Hunter Biden is, hogy a nyilvános eseményen maga is vallomást tegyen, amivel nem élt. Joe Biden fia februárban már megjelent a testület ülésén, amikor zárt ajtók mögött válaszolt a kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy édesapja tudott-e és részt vett-e üzleti ügyeiben.

Joe Biden elnök korábban több alkalommal határozottan, a nyilvánosság előtt állította, hogy soha semmilyen tudomása nem volt fia üzleti ügyeiről, és azokban nem volt érintettsége sem.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában