Kapcsolatépítés

2024.03.11. 22:22

Németh Zsolt: széles körűvé vált az egymás iránti kölcsönös tisztelet Finnország és Magyarország között

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke örvendetesnek nevezte a kétoldalú kapcsolatok javulását, és reményét fejezte ki, hogy ebbe a folyamatba csatlakozik a parlamenti diplomácia is.

MW

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Akif Cagatay Kiliccsel, a török parlament, a nagy nemzetgyûlés külügyi bizottsági elnökével az Országházban 2022. november 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Széles körűvé vált az egymás iránti kölcsönös tisztelet a finn meghatározó politikai szereplők és magyarországi partnereik között – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután hétfőn megbeszélést folytatott Budapesten Kimmo Kiljunen finn parlamenti külügyi bizottsági elnökkel.

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kétoldalú kapcsolatok javulását, és reményét fejezte ki, hogy ebbe a folyamatba csatlakozik a parlamenti diplomácia is. A találkozón ugyanis megállapodtak a két külügyi bizottság közti rendszeres egyeztetésről is, és a finn fél viszontlátogatásra hívta meg a magyar külügyi bizottság elnökét, illetve delegációját.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke közölte: 

a hétfői találkozón kiemelt napirend volt a finn NATO-csatlakozás, amelyet különösen nagy történelmi változásként értékeltek a finn politikában, mivel hosszú évtizedeken keresztül a finn semlegesség széles körű támogatást élvezett az országban.

Ez a támogatás szinte egyik pillanatra a másikra változott meg 2022 februárjában, az Ukrajnával szembeni orosz katonai agressziót követően – hangsúlyozta Németh Zsolt, jelezve: a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a finn NATO-csatlakozás erősíti Finnország és a NATO biztonságát is.

Németh Zsolt arról is beszélt: érintették az orosz–ukrán háború aktuális helyzetét, és elhangzott, hogy Finnország rendkívül érzékeny továbbra is az orosz agresszióra. A háború „megközelítésében” érzékelhető a különbség a két ország között, a finnek nagy hangsúlyt helyeznek a katonai támogatás fenntartására – jegyezte meg.

Németh Zsolt ismertette a magyar álláspontot, hogy a magyarok megítélése szerint nincs katonai megoldása a konfliktusnak, és minél előbb tűzszünetre, a konfliktus rendezésének diplomáciai stádiumba lépésére van szükség. Hozzátette: 

tájékoztatta továbbá a finn felet Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke találkozójáról is.

Szólt arról is, hogy a felek az Európa-politikát illetően számos kérdésben egyetértettek, és különösen közeliek az álláspontok a migráció kérdésében. A jelenlegi finn kormánykoalíció nagy hangsúlyt fektet a külső határok védelmére. Emellett elutasítja az illegális migrációt, amelyet a hosszú orosz–finn határszakaszon rendszeresen tapasztalnak, továbbá az illegális migráció nyomásgyakorlásként való felhasználását – fogalmazott Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában