Nyilatkozattétel

2024.04.08. 18:09

Ferenc pápa az abortuszt és a béranyaságot is az emberi méltóság elleni bűntettnek nevezte

Ferenc pápa elítélte és az emberi méltóság elleni bűntettnek nevezte az abortuszt, a béranyaságot, a nemváltást és a genderelméletet a Vatikán által hétfőn közzétett nyilatkozattételben.

MW

Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 3-án

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Ettore Ferrari

Az öt éve készülő, Végtelen méltóság (Infinite dignity) című, 20 oldalas nyilatkozattétel az elmúlt hónapokban jelentős változtatásokon esett át. A dokumentumot Ferenc pápa március 25-én hagyta jóvá és rendelte el nyilvánosságra hozatalát.

A doktrína egyértelműen leszögezi, hogy a Vatikán elutasítja a genderelméletet vagy azt az elképzelést, hogy egy ember neme megváltoztatható. A dokumentum szerint 

Isten a férfit és a nőt biológiailag különböző, különálló lényeknek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe.

A dokumentum szerint az emberi élet - ideértve a magzatot is - szent és sérthetetlen, a terhesség megszüntetése pedig éppen a „legvédtelenebbeket” fosztja meg emberi méltóságuktól.

A Vatikán legújabb nyilatkozattétele párhuzamot von az abortusz és a béranyaság között, amelyek a leírtak szerint a gyermeket tárgyként kezelik, az anyát pedig - egyebek között haszonszerzés céljával - megalázzák és kizsákmányolják.

A nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatón a Hittani Dikasztériumot vezető Victor Manuel Fernández bíboros hétfőn kijelentette, hogy a Vatikán nem támogatja a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályokat, és „komoly problémának” nevezte ezek bevezetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában