Nemzetközi megfigyelők

2022.04.05. 12:26

Judicial Watch: jobban működött a választás, mint Amerika egyes államaiban

A tengerentúli jogvédő szervezet képviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy hogyan is juthattak a baloldali pártok személyes adatokhoz.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy semmilyen problémát nem tapasztaltunk. Mindenki arról beszélt, hogy nagyon könnyedén, gördülékenyen és hatékonyan zajlott le az esemény. Lehet, hogy ki fogok kapni otthon ezért, de ki merem jelenteni, hogy jobban működött a magyarországi választás, mint ahogy az Egyesült Államok néhány államában szokott. 

– nyilatkozta Russell Nobile, a Judicial Watch amerikai jogvédő szervezet képviselője a vasárnapi Országgyűlési választások során szerzett tapasztalatairól kedd délelőtt Budapesten.

 

Az amerikai megfigyelő a Magyar Nemzet beszámolója szerint részletezte, megfigyeléseik szerint semmilyen gond nem merült fel a szavazópontokon. – Alapvetően ha valaki szavazni akart, képes volt rá. A legtöbben tudták, hova kell menni, néhány kivételes esetet leszámítva. Azt is láttuk, hogy a különböző pártok képviselői megfelelően működtek együtt a szavazóhelyiségben. Keveset kellett várakozni. A legmagasabb idő, amit feljegyeztünk, 15 perc volt, de a legtöbb esetben 5-10 perces várakozási idővel kellett számolni.

 

Ha belegondolunk, hogy egy egész ország ugyanazon az egy napon adta le a szavazatát, mindez igazán figyelemreméltó teljesítmény 

– magyarázta. 


A jogi szervezet képviselője elmondta, hallottak a baloldal voksolást megelőző lehetséges választási csalásáról, de a választás napján már nem érkezett hozzájuk erre vonatkozó panasz. Hozzátette ugyanakkor, hogy az USA-ban ez a fajta csalás nem ritka, így nem lepte meg őket. 

Russel Nobile aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy hogyan is juthattak a baloldali pártok ezekhez a személyes adatokhoz, ám ennek részleteiről nem tudott mondani semmit.

A Judicial Watch egy 24 éves múlttal rendelkező jogvédő szervezet. Elsődleges területük a kormány átláthatóságának, elszámoltathatóságának, a jogállamiságnak a vizsgálata az Egyesült Államokban, ahol többek között az információszabadság területén is folytatnak tevékenységet. Magyarországon elsődleges céljuk az volt, hogy megértsék a helyi választási rendszert. A szervezet megfigyelésének a központja a választás levezetése volt, így vasárnap 27 magyarországi településen és 52 szavazóhelyiségben voltak jelen.

Borítókép: Egy nő aláírja a választói jegyzéket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 04. számú szavazókörzet 001-es számú szavazókörében az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Debrétén 2022. április 3-án, fotó: MTI/Vajda János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!