Választási várakozás

2022.04.03. 19:29

Közvélemény-kutató: a Fidesz–KDNP nyerhette a választást

Várhatóan a Fidesz–KDNP nyeri a 2022-es országgyűlési választást, a kormánypártok 121 mandátumot kapnak a Medián felmérése szerint – mondta Hann Endre, a közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója vasárnap az urnazárást követően, az RTL Klub műsorában.

Hann Endre hozzátette: utolsó felmérésük szerint a választani tudók 49 százaléka választotta a Fidesz–KDNP-t, míg 41 százalékuk az ellenzéket.

A Medián becslése szerint a két kisebb tömörülés, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom nem jut be a parlamentbe.

A Fidesz–KDNP 121 mandátumhoz jut, míg egy mandátum a német kisebbségi képviselőnek jut.

A DK 21 mandátumra számíthat, a Jobbik 16-ra, a Momentum 15-re, az MSZP 12-re, a Párbeszéd pedig 8-ra. Az LMP 5 mandátumhoz jut, köszönhetően a DK-val kötött megállapodásának, amely biztosítja a párt számára a frakcióalakításhoz szükséges létszámot.

Borítókép: Szavazó az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország kolozsvári főkonzulátusán, 2022. április 3-án / MTI / Kiss Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!