Országos

2006.09.07. 16:34

Folyamatos lesz az ellátás az Erzsébet Kórházban

Az egészségügyi kormányzat döntései következtében az elkövetkező három hónapra vetítve mintegy hetven millió forinttal kell kevesebből gazdálkodnia idén a jászberényi Erzsébet Kórháznak, mint amennyire a teljesítménye alapján számíthatott volna.

B.Cs.

Az ellátás folyamatosságát ugyan biztosítják, de már a Jászberényben és környékén élő betegeknek is több hónapos várakozásra kell számítania, ha tervezhető vizsgálatokra, –műtétre jegyzik elő. Tegnap délután a Jászsági Orvosi Kamara elnöke dr. Csiki Zoltán, illetve alelnöke, dr. Szabó Tamás a szakmai szervezet, illetve a kórház vezetése nevében tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek.

Már bevezetőjében leszögezte a térségi kamarai vezető, hogy az Erzsébet Kórházban szeptemberben, s azt követően is biztosítható az intézmény folyamatos működése a rendelési időben, illetve a délutáni és éjszakai ügyeletek idején is. Csiki Zoltán később azt is hozzátette, hogy az ügyeletet teljesítő orvosok és a menedzsment kompromisszumos megállapodása következtében mindezt a traumatológiai osztályon is meg tudják valósítani.

Tegnap még arról szóltak a híradások, hogy a berényi traumatológiai osztályon is csatlakoznak az Országos Traumatológus Társaság meghirdetett moratóriumához, s a kötelező ügyeleti időn túl nem vállalnak plusz munkát az orvosok. A helyi megállapodás részleteit nem taglalták a sajtótájékoztatón. A pénzelvonás miatt a sürgősségi ellátás munkája nem változik, viszont gyakorlatilag minden osztályon számítani lehet arra, hogy a tervezhető vizsgálatok és – műtétek, az eddigi egy-két hetes előjegyzéshez képest egy-két hónaposra, vagy annál is hosszabb távra tolódhatnak.

A pénzelvonás hatását vizsgálva, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a következő évben mintegy 250 millió forintos, nem lefaragható hiánnyal kell számolnia az intézménynek. Dr. Szabó Tamás hozzátette, ahhoz, hogy a működés folyamatos legyen nagy valószínűséggel szükség lesz – akár már az idén is – az önkormányzat anyagi támogatására. A közismert problémák mellett felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem változik a helyzet, akkor veszélybe kerülhet a gyermekosztály működtetése Jászberényben.

Az osztályon dolgozó két közalkalmazott gyermekorvos egyike januártól elhagyja a kórházat, a másik kollégájuk pedig nyugdíjazás előtt áll. Ha nem érkezik szakorvos e területre, nem csak a gyermekosztály működtetése kerülhet veszélybe, hanem a szülészet léte is kérdésessé válik, hisz gyermekorvosok nélkül a szülészet sem működtethető. A kamarai tagok nevében és a helyi menedzsment felhatalmazásával is nyilatkozó orvosok egyértelműsítették, hogy a pénzügyi helyzetre visszavezethető gondjaik megoldása városi szinten nem képzelhető el. Az igazi megoldást a kormányzat kompromisszumkészsége jelentené, de a megegyezésre való hajlamot sem érzékelik ez idő szerint az ország vezetőiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!