Országos

2006.09.22. 12:03

Strabag-pénz a kormánypártoknak?

Súlyos vádakkal illette az MSZP-t és az SZDSZ-t az osztrák Die Presse. A mértékadó lap szerint a Strabag az Eurocontact nevű vállalaton keresztül 2004-ben 15 millió eurót, mintegy négymilliárd forintot utalt át a kormánypártoknak.

SZOLJON

A Strabag számos, többtíz milliárd forintos beruházást nyert el, több autópálya-szakaszt is ők építenek. A cég korábban már elismerte: tanácsadásra valóban utalt pénzt az Eurocontact-nak, sőt, annak egy részét utasításuk szerint a demokrácia erősítésén dolgozó pártközeli szervezeteknek adják tovább.
A Die Presse cikksorozatával kapcsolatban megszólalt egy osztrák politikus, a szocialista párti Alexander Zach aki az Eurocontact egyik tulajdonosa, s azt mondta, az SZDSZ-nek valóban utaltak 200 ezer eurót (az SZDSZ vezeti az autópálya építéséért felelős gazdasági minisztériumot – a szerk.). A lap legújabb bizonyítékai szerint egyértelmű az Eurocontact és a Strabag, valamint az MSZP és az SZDSZ kapcsolata. Az üggyel kapcsolatban a Népszabadság megszólaltatta Csillag Istvánt, egykori szdsz-es gazdasági minisztert. A politikus a következőket nyilatkozta a lapnak:

A Magyarországon működő mélyépítő cégek közül a Strabag a legnagyobb, akkora kapacitással, mint amennyi az összes többinek van. Nem kell azért fizetnie, hogy állami megbízásokhoz jusson. A két évvel ezelőtt hivatalban lévő gazdasági miniszter megjegyezte azt is, hogy az M5-ös építésére nem az állam, hanem az arra korábban konceszsziót kapó konzorcium írt ki pályázatot. Miután ebben a Strabag tulajdonostárs, nem meglepő, hogy az építési munkák felét is megkapta - mondta Csillag, akinek nincs tudomása arról, hogy a Strabag mire költötte a pénzét 2004-ben.”

Lapértesülések szerint a Strabag 2004-ben mintegy 168 milliárd forintnyi közbeszerzési pályázaton nyert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!