Hirdetés

2017.12.27. 13:49

Madáreltérítők felhelyezése drónokkal

Ma már egyre elterjedtebbek és a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság) hétköznapjaiba is beépültek a drónok. Segítségükkel a közelmúltban sikeresen helyeztek ki feszültség alatt madáreltérítő szerelvényeket.

A legmodernebb technikát azért hívták segítségül, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tegyék a nagyfeszültségű távvezetékek láthatóbbá tételét a vándorló madarak számára.

A madarak vonulási útvonalai az időjárás változásával átalakulhatnak. A hosszú évek alatt megszokott repülési irányokat felváltó új útvonalakat keresztezhetik távvezetékek, melyeknek a madarak nekiütközhetnek és elpusztulhatnak. Ilyenkor a szakhatóságok javaslatára nekik, a fenntartóknak kell a veszélyes szakaszokat láthatóbbá tenni. Ezért szoktak madáreltérítő szerelvényeket kihelyezni.

Kihelyezésük azonban, melyet egyenként a távvezeték alá felálló kosaras daruval szoktak végezni, nem csak költséges, hanem csak a távvezetéksor kikapcsolása mellett lehet elvégezni. Erre évente csak kevés alkalommal van lehetőség.

Ezt a problémát szerették volna megoldani a drónok segítségével. Ehhez olyan vezeték nélküli helikopterre volt szükség, amelynek vezérlését nem bénítja le a nagyfeszültségű távvezetékek mentén jelen lévő elektromos térerő és elég ügyesek ahhoz, hogy a madáreltérítő szerelvényeket fel tudják erősíteni a vezetékre.

MAVIR, mint az országos nagyfeszültségű átviteli hálózat üzemeltetője – madárvédelem

A magyar villamos energia hálózat kiépítésére még az ország természetvédelmi területeinek kijelölése, madárvilág fokozott védelme előtt sor került.

Így előfordul, hogy Nemzeti Parkjaink egyes részeit nagyfeszültségű távvezetékek keresztezik, melyek akarva akaratlanul kapcsolatba kerülnek a madárvilág védett fajaival, mely az alábbi madárvédelmi tevékenységeket vonja maga után.

Fiatal konstruktőrök madáreltérítők felrakását kezdték el pilóta nélküli helikopterrel végezni. A nagy feladatot nem a felhelyezés jelentette, hanem az a képessége, hogy a navigációs rendszerét ne zavarja meg a nagyfeszültségű távvezeték által keltett térerő. Ezért nem volt szükség a munkálatok idejében a távvezetékszakasz lekapcsolására. A munkálatok végrehajtásához csupán a két kezelő és egy MAVIR-os felügyelet szükséges.

Az első ilyen szerkezet 29 kg súlyú volt és öt madáreltérítő szerelvénnyel tudott a magasba emelkedni. Először tavasszal a MAVIR nagyfeszültségű távvezetékein végezte a felrakási kísérleteket, sikerrel.

A technika fejlődését mutatja, hogy a nyár folyamán, már nem ez a drón, hanem egy újabb, merőben más koncepciójú emelkedett a levegőbe, hogy a mosoni síkon a távvezetékeinket madáreltérítőkkel tegye láthatóbbá.

Az általuk megismert 29 kg súlyú, két ember által mozgatott, 8 rotorral ellátott repülő szerkezet után játékszernek tűnt az új 1,5 kg súlyú csupán 4 rotorral ellátott drón.

A ráhelyezett eltérítőt egy perc alatt a vezetékhez repítette, felerősítette, és visszaszállt a kezelőhöz, aki röptében elkapva kézben fogva 10 méterrel arrébb újratöltve útnak indította a mini helikoptert. Két óra alatt 30 eltérítőt sikerült felraknia.

A drónok evolúciója egyre közelebb hoz minket a költséges és nehézkes munkavégzés elkerülésétől az egyszerűbb és olcsóbb megoldások felé annak ellenére, hogy a drónoknak is vannak korlátai.

Az esős, szeles időben nem tudnak dolgozni, nem lehet biztonságosan a távvezetékekhez navigálni őket úgy, hogy az eltérítőket felrakhassák.

Az eszköz használata kísérleti stádiumban van, de remélhetően évek múltán, ha még lesznek olyan vezetékszakaszok, amiket a madaraknak láthatóbbá kell tennünk, már olcsóbban, minimális emberigénnyel és a hálózat feszültségmentesítése nélkül, rutinból fogják végezni.

Néhány madárvédelmi adat 2017-ből:

  • 240 darab madáreltérítőt helyeztek fel drónok segítségével távvezetékeikre
  • 22 új költőládát szereltek fel 2017-ben, mellyel együtt eddig több mint 420 darabot helyeztek ki
  • A MAVIR oszlopain élő kerecsensólyom párok jelenleg az egész állomány 55%-át teszik ki
  • 5760 órányi adást közvetítettek élőben a műfészekben zajló életről
  • A közvetítés alatt 350.000 látogatás történt a honlapon
  • A MAVIR 2017-ben több mint 25.000.000 forintot fordított madárvédelemre
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!