Hirdetés

2021.12.27. 00:00

Tiszaliget – Élménysziget!

A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány volt a kedvezményezettje annak a mintegy 516 millió forintos pályázati támogatásnak, amelyet az elmúlt 4 év során 4200 gyermek táboroztatására fordíthatott a közalapítvány.

A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 2017-ben vissza nem térítendő támogatást nyert integrációs, esélyteremtő és képesség-kibontakoztató élménypedagógiai alapú programok megvalósítására a Széchenyi2020 Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program keretében meghirdetett „Esélyteremtő programok megvalósítása” című pályázati kiíráson a „Tiszaliget – élménysziget!” című EFOP-1.2.12-17-2017-00002 regisztrációs számú pályázat keretében.

A projekt célja a köznevelésben részt vevő 1-11. évfolyamos tanulók számára tanítási időn kívül bentlakásos szabadidős programok szervezése volt, amelyek hozzájárulnak a gyermekek és fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzéséhez, a gyermekek egészséges életmódjának kialakításához és a társadalmi együttműködés erősítéséhez a közösségépítés élményalapú eszközeivel.

Az iskolarendszeren kívüli fejlesztések legjobb terepe a tanulók szervezett foglalkoztatása, amely széles tematikájú kínálatával a közösségépítés és a szociális kompetencia fejlesztés hatékony eszköze is egyben. A közösségi szerepvállalás erősítése az önkéntesség által szintén alapvető cél volt.

A programban résztvevő gyermekek a Szolnoki Turisztikai Központ – a projektnek köszönhetően részben felújított - szálláshelyein teljes ellátással 6 nap/5 éjszaka turnusokban váltották egymást. A kínálatban szerepeltek tematikus táborok: zenei tábor, sporttáborok (birkózás, baseball, karate), életmódtábor, néptánctábor, rendészeti tábor.

Élményprogramos csoportjainknak komplex élménypedagógiai alapokon nyugvó foglalkozásokat kínáltunk (a teljesség igénye nélkül: ismerkedés a népi játékokkal, bemutató és kipróbálás; kézműves foglalkozások; játékos történelmi időutazás szerepjátékkal; szépség és higiéné; életvitel, önismeret, kapcsolatok, kommunikáció; robotika, mechatronika programelemek, benne: robotépítés legóból, robotkéz készítés, robot-angol, robot-matek; környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energia, ökoprogram, természet- és környezetismeret, íjászat, játékos sport- és ügyességi vetélkedők, városismeret, filmzene történet, stb.), hogy a résztvevő gyermekek a legszélesebb körű kompetenciafejlesztésben részesülhessenek. A programelemek az egyes turnusokban más-más kombinációban jelentek meg, a konkrét programot az adott turnus heti- és napi programrendje tartalmazta.

Esténként közös programokat biztosítottunk: csapatépítés, táncház, mozi, csoportok bemutatói, amelyeket egyik este disco, másik este pedig az elmaradhatatlan tábortűz követett.

A gyermekeken és kísérőtanárainkon kívül önkénteseket is fogadott a tábor: felnőtteket önkéntes szerződés keretében segítőként, animátorokként, gyermekfelügyelőként, míg a középiskolásokat kisegítőként, foglalkozásvezető-asszisztensként, lehetőséget biztosítva számukra a kötelező közösségi szolgálat teljesítésére.

2018-2021 között összesen 32 turnusban 4200 gyermeknek nyújtottunk lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére, élmények gyűjtésére. A résztvevők közül 84 fő fogyatékkal élő tanuló, a létszám 20%-a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek volt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!