Nők Fókuszban

2022.07.28. 06:10

Minden nap örömmunkát végez, boldogsággal tölti el az alkotás

– Boldog párkapcsolatban élek, kedvesemmel egymás támaszai és támogatói vagyunk, kiegyensúlyozott a magánéletem. Vallom, hogy ha jönnek kudarcok, azokat újra kell értelmezni, fel kell állni és menni kell tovább – mondta a siker kulcsáról Fodor Andrea. A szolnoki hölgy három divízióban működteti sikeresen a vállalkozását, mint mondja, minden tevékenységet a saját részének érez, így mindennap örömmunkát végez.

PR-cikk

– Ha magamról kell beszélnem, először a családom jut eszembe. Azok az elvek, nézetek, képességek, amiket a szüleimtől, nagyszüleimtől, rokonaimtól kaptam. Nevezhetjük bárhogy, ezek az értékek adták az alapot ahhoz, ami most vagyok. Olyan szakma érdekelt, mely komplex, sokszínű, sok területet foglal magába – mesélt a kezdetekről az eredetileg szociálpedagógus végzettségű Fodor Andrea.

Pályája elején, 2001-től a munkaügyi központ megyei kirendeltségein személyiségfejlesztő tréningeket tartott, részt vett egy felzárkóztatási program kidolgozásában, melyet hosszú évekig oktatott is az országban. Felkérték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Népjóléti Iroda munkatársának, ahol megismerkedett a pályázati világgal, és részt vett az akkori Gazdasági Minisztérium első pályázatírói képzésén is. Ez adta az alapot, hogy 2003-tól komoly projektgeneráló munkát folytasson a megyében.

– Ezután szárnyalni kezdett a karrierem. Jöttek a felkérések publikálásra, interjúkra, előadások tartására. Fő területem a roma integráció stratégiája, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása volt. 

Felkértek az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium hálózatának megyei vezetői posztjára. Az Esélyek Háza rendszerének kialakítása igazi örömmunka volt, kreatív, innovatív és színes a szó minden értelmében – szólt akkori munkájáról.

Ekkor ismerkedett meg a vállalkozói léttel, 2004-ben oktatás, esélyegyenlőségi és életvezetési tanácsadás, valamint pályázatírás tevékenységekre családi vállalkozást hozott létre édesanyjával. Munkájára egészen 2022-ig a kettősség volt a jellemző: egyrészt egy biztos állami intézményi háttérrel rendelkezett, másrészt a vállalkozását működtette. Ez óriási tapasztalás volt számára.

– Az évek alatt egyre jobban kezdett bennünk érlelődni a test-lélek-szellem hármas egység harmonizációja. E három láb, három divízió közül elsőként a lelki folyamatokat segítő mentálhigiéné, tanácsadás, oktatás kezdődött el fejlődni. 

Ekkor jött egy felkérés, egy országos tanoda hálózat kialakítására, ami szintén örömmunka volt számomra. Elcsábítottak egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató rehabilitációs nonprofit kft.-hez, ahol szakmai vezetésem alatt majd duplájára nőtt a cég állománya, s sok pályázati forrásra tettünk szert – hangsúlyozta Fodor Andrea, aki a „második láb” megszületéséről is mesélt.

– 2012-ben jött egy új lehetőség a Fodor Humán Szolgáltató Bt. megújulásához. Részt vettünk több alkalommal a világ egyik legnagyobb kézműves világkiállítás és -vásárán. Itt láttunk olyan kreatív ékszerötleteket, melyek elkészítéséhez mi is affinitást éreztünk. Több évig alakítottuk a prototípusokat, ma a Foda Fashion brand alatt az ország több pontján értékesítjük egyedi kézműves ékszerkendőinket, dizájn ékszereinket. 

Elindult egy újabb örömmunka, egy hobbi, ami mára egy önálló, termelő tevékenység cégünk életében. Szeretnénk három-négyfős kézművesműhellyé fejleszteni ezt. 

Ékszereink elegánsak, kifinomultak, de néha rusztikusak, klasszikusak, vagy épp merészek, és sokszor ragyogóak, csillogóak. Azoknak a valódi nőknek készülnek, akik felvállalják önmagukat, értékelik a minőséget – részletezte.

A szakképzésben eltöltött munka tovább segítette, hogy az a bizonyos „harmadik láb” megerősödjön. Közel hárommilliárd forint összértékű projektmenedzsmenti munka adta a tapasztalatot a cég pályázatírói tevékenységének.

– Manapság ez a három divízió – ékszerkészítés, coaching, projektmenedzsment – adja az örömmunkámat. Tapasztalataim szerint egy-egy váltást lehet kudarcként is megélni, számomra a fejlődést hozta, mindig az motivált, hogy hogyan tudok új dolgokat alkotni, létrehozni. Emlékszem, 2006-ban készítették az első interjút velem, melynek a szalagcíme az volt, hogy „Imádom a szakmám!” Nos, ez tizenhat év alatt sem változott. Mindhárom tevékenységemet a magaménak érzem, ami összeköti ezeket, az az újra, az innovációra való igény, a kreativitás és az alkotás megélése – összegzett Fodor Andrea, aki munkái mellett könyvet is ír, 2022 őszén jelenik meg, a Gondolkozz – Érezz – Cselekedj! – önfejlesztő könyve és gyakorlatifoglalkozás-gyűjteménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!