Hirdetés

2022.10.25. 14:51

Milyen elektromos fűtést érdemes választani?

A megváltozott energetikai-gazdasági környezet miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az energiatakarékos fűtési megoldások. Az elektromos készülékek nagyszerű alternatívát jelenthetnek a drágább üzemeltetésű megoldásokkal szemben, ugyanakkor látni kell, hogy ezek a készülékek is jelentősen eltérő hatékonysággal rendelkeznek. Az alábbi cikk kísérletet tesz arra, hogy összefoglalja az elektromos fűtőkészülékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: pixabay.com

Elsőként a jó öreg radiátorokat illik megemlíteni, amelyek némi félreértésre szolgáltatnak okot. A lakosság előszeretettel nevezi radiátornak az össze elektromos fűtőkészüléket, holott csak azokra érvényes ez a név, amelyek esetében a konvekciós képesség mellé hőtároló tulajdonság is párosul. Az előnyös tulajdonságuk az általuk biztosított kellemes állandó hőérzetben mutatkozik meg. A termosztát ki- és bekapcsolása nem változtatja meg jelentős mértékben a levegő hőmérsékletét, így a hőérzet is viszonylag állandónak mondható.

Mindenképpen szót kell ejteni az elektromos konvektorokról. Maga a konvektor szó sokakban kellemetlenül cseng, hiszen a gázüzemű társaikra asszociálnak, de fontos kiemelni, hogy csupán a hőátadás módjának köszönhető az elnevezés. A korszerű programozható változatokat a kereskedelemben sokszor norvég panelként emlegetik, ami kissé szerencsétlen elnevezés, hiszen egy-két gyártót leszámítva nincs közük Norvégiához, másrészről nem összetévesztendők az egyéb elektromos panelekkel. Konvekciós elven fűtenek, vagyis hőáramlást hoznak létre olyan módon, hogy nagy felületű, kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik a szoba levegőjét. A meleg levegő természetes emelkedéséhek köszönhetően légmozgás keletkezik, ami kellemes hőérzetet biztosít a helyiségben.

Az infrapanelek az infra technológiának köszönhetően különleges fűtési móddal rendelkeznek; nem a szoba levegőjét, hanem a testek felületét melegítik. Noha a szakma mindig a védelmébe veszi ezeket a fűtőkészülékeket, sajnos sok kritika éri őket. Tárgyilagosan azonban kijelenthető, csak abban az esetben nem működnek megfelelő hatásfokkal, ha a telepítésük nem megfelelő.

Nem véletlen a fűtésre optimalizált inverteres klímák népszerűsége. Ezek kettő az egyben megoldást kínálnak, hiszen nem csak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmazhatók. Esetükben a fűtés hőszivattyús elven valósul meg, ami lényegesen jobb hatásfokot képes biztosítani, vagyis 1 kW villamos energia felhasználásával akár 4 kW hőenergia állítható elő. Ez alapján elmondható, hogy a klímaberendezés tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. 

Noha az elektromos megoldásokra sokáig főként kiegészítő megoldásként tekintettünk, a korszerű megoldásoknak és az energiaárak változásának köszönhetően ezek a készülékek nagyszerű alternatívát kínálnak. Nem mellesleg égéstermék nélkül használhatók, így nincs szükség állandó nyitott szellőzőrácsok használatára, vagyis az energiaveszteségek is csökkenthetők ilyen módon. Tudatos szellőztetéssel és megfelelő hőszigeteléssel az elektromos készülékek nagyszerű megoldást kínálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!