Szponzorált tartalom

2019.08.14. 14:24

Pannonhalma, ahol Szent István is sokszor megfordult

Országszerte rengeteg programlehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat az augusztus 17. és 20. közötti ünnepi hosszú hétvégén. Sok olyan úti célt is felkereshetünk, amelyek szorosan kapcsolódnak államalapító Szent István királyunkhoz.

Pannonhalma ezer szállal kötődik mind Szent Istvánhoz, mind a keresztény magyar államiság megteremtéséhez. Történelmi jelentőségét a bencés monostor 996-os megalapításával nyerte el, amelynek jogait Szent István 1002-ben kelt kiváltságlevele erősítette meg. Pannonhalma legfőbb látványossága a Pannonhalmi Főapátság, amely a Magyar Bencés Kongregáció központja. Az épületegyüttes a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Szent Márton-hegyen fekszik. 1996-ban a világörökség részévé nyilvánították, 2004-ben pedig Magyar Örökség-díjban részesült.

A Tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostor a középkori Európa kultúrájának keleti hídfőállása lett, amelynek falai között Szent István király is rendszeresen megfordult. A ma is meglévő templomot Uros apát (1207-1243) építtette, Tolnai Máté apátsága (1500-1535) idején, 1514-ben vált főapátsággá.

Az épületben rengeteg látnivaló akad, monumentalitása pedig több, mint lenyűgöző.

A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik az altemplom, amely a főhajó két szélén nyíló kapukon át közelíthető meg. A nyugati falba mélyülve egy vörös márvánnyal burkolt, félkörös záródású ülőfülke látható, amely eredetileg apáti trónus lehetett, és amelyet a hagyomány Szent István székének tart. Érdekességként meg kell említeni, hogy az altemplomban található Habsburg Ottó szívurnája is.

Programok az ünnepi hosszú hétvégén

Augusztus 19-én Pannonhalma főterén a Szent István Napok keretén belül változatos programok, majd Geszti Best Of, tűzijáték és utcabál várja a látogatókat, augusztus 20-án pedig ünnepi szentmisén és terményáldáson vehetnek részt az érdeklődők a Kistemplomban.

Augusztus 20-án újra kinyit a Kézműves Udvar is. Emellett augusztus 20-án a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese 9:00-18:00 között ingyenesen látogatható, és egész nap programokkal várják a látogatókat. Este 20 órakor pedig Szent István király Imre herceghez írt intelmeit Mácsai Pál és Binder Károly tolmácsolásában hallgathatják meg az érdeklődők a Pannonhalmi Bencés Gimnázium dísztermében.

„Imádkozzál és dolgozzál!”

A pannonhalmi bencés közösség ma az „Ora et labora!” szellemében végzi a liturgiát, fogadja a lelkigyakorlatozókat, működteti a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végez, borászatot és gyógynövénykertet tart fenn.

Utóbbi története az apátság alapításáig nyúlik vissza, a szerzetesek nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. 1830-ban már mintegy 80, ma pedig több száz fa- és cserjefaj található az apátság arborétumában, de gazdag a terület énekesmadár-állománya is. Rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik az arborétumban. Minden év augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján pedig megáldják a gyógynövényeket a hagyományok szerint.

A könyvtár a főapátság épületegyüttesének másik kiemelkedően fontos része. Az olvasás alapeleme volt a monostori életnek: a szerzetesek munkája megőrizte az első századok keresztény irodalmát és a görög-római kultúra alkotásait, valamint megteremtette Európa és hazánk kultúráját is. Egy oklevél szerint a 11. század végén 80 kötetet tartottak nyilván Pannonhalmán, 1786-ban már 4000 kötetet számlált a gyűjtemény. A mai könyvtár Engel Ferenc nevéhez fűződik, az 1820-as években ő tervezte és építette, majd Packh János bővítette. Az épület belső díszítésére egy bécsi mestert, Josef Kliebert kérték fel. Napjainkban körülbelül 400,000 kötet található a gyűjteményben.

Látnivalók a környéken

További látnivalók is vannak a Pannonhalmi Főapátság környezetében. 1896-ban a magyar honfoglalás ezredik évfordulójára hét millenniumi emlékművet emeltek Magyarországon. Az egyik Pannonhalmán található, amely jelenleg csak kívülről tekinthető meg. Az építményt eredetileg 26 méter magas, kettős héjú kupola fedte a magyar királyi korona ábrázolásával, de ezt később megromlott állapota miatt lebontották.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Érdemes betérni a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériába vagy felkeresni a Pannonhalmi Apátsági Pincészetet is. Ne hagyjuk ki a Pannonhalmi Lombkorona Tanösvényt se, amely a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül található.

Ugyancsak érdekes látnivalókat kínál a Hefter Üveggaléria és Stúdió. Magyarország egyetlen olyan kiállítóhelye, ahol az üveghez kötődő művészeti ágak kerülnek reflektorfénybe. Hefter László Ferenczy-díjas üvegművész munkásságával, továbbá állandó és időszakos kiállítások keretein belül a legjobb magyar és külföldi művészek üvegszobrászati, üvegfestészeti és a társművészetekhez kapcsolódó alkotásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában