Hirdetés

2022.10.14. 13:40

Már csak két év, és jön az egységes mobiltöltő csatlakozó

Ha ma – például az irodában – mobiltöltőt kérünk valakitől, az első kérdés általában az, hogy pontosan milyen fajta töltőre lenne szükségünk. 2024 őszétől mindez megváltozik: jön az egységes USB-C szabvány az EU-ban.

Tíz év előkészítés eredménye

Bár első látásra magától értetődőnek tűnik, hogy a klasszikus 230V-os konnektorokhoz hasonlóan az USB-töltőkből se legyen többféle, valójában annyiféle érdeket és szempontot kellett figyelembe venni, hogy tízévbe telt, mire az EU kidolgozta a szabályozást.

Az előkészületek is éveket vesznek igénybe, így csak 2024 szeptemberétől lehetünk biztosak benne, hogy az EU-ban vásárolt új készülékünk mindenképp USB-C csatlakozóval rendelkezik (természetesen ez az iPhone töltők esetében éppúgy igaz lesz, mint az Android univerzumban).

Bár a mobil a leggyakrabban használt eszköz, az új rendelkezés a táblagéptől a fényképezőgépig több kategóriára is kiterjed (bár érdekes módon például az e-olvasókra nem).

A következő lépés: leválasztás

Az új szabályozás – amellett, hogy megkönnyíti a fogyasztók életét – a környezet védelmét is szolgálja.

Ha minden készülékhez ugyanolyan USB-C kompatibilis töltőkábel kell, akkor ebből jóval kevesebbre lesz szükség: ez a logika a „leválasztás” mögött, ami a tervek szerint a következő lépés lesz az egységesítés után.

A „leválasztás” azt jelenti, hogy többé már nem kapunk új kábelt az új mobilunkhoz, de erre általában nem is lesz szükség, hiszen a régit használhatjuk tovább. Bár apróságnak tűnik, több százmillió emberrel számolva a hulladékcsökkenés szembetűnő.

Mi a helyzet a vezeték nélküli töltéssel?

A szabályozás nem terjed ki a vezeték nélküli töltőkre, így a készülékgyártók dönthetnek úgy is, hogy egyáltalán semmilyen kábeles töltést nem tesznek lehetővé – az USB-C beépítése ebben az esetben nem kötelező. Az Apple egyelőre marad a kábelnél: a gyártó már bejelentette, hogy 2023-tól Lightning helyett USB-C porttal látja el minden telefonját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában