Gazdasági Magazin

2023.02.01. 09:39

Elnöki köszöntő

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke

Tisztelt Olvasó!

Nagy örömmel köszöntöm ismételten Önöket, egy olyan hiánypótló kiadvány hasábjain, amely betekintést nyújt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdasági életébe, és amelynek köszönhetően láthatjuk, hogy a Jászkunság meghatározó gazdasági, állami és önkormányzati szereplői milyen megfeszített munkát végeznek annak érdekében, hogy a mindannyiunkat sújtó nehézségek ellenére, egyre dinamikusabban fejlődő térségben, anyagi és fizikai biztonságban élhessenek a családok, valamint működhessenek az önkormányzataink és a vállalkozások, munkáltatók.

Éppen csak, hogy a világjárvány után újra tudtuk indítani a gazdaságot, szembesülnünk kellett a 2022-es év próbatételeivel. Az energiahordozók drasztikusan megemelkedett ára, a háborús infláció nyomása és nemzetgazdaságunk fosszilis energiahordozóktól való függősége, valamint az emberemlékezet óta nem látott mértékű aszály után a vármegye bármely munkáltatója mondhatná, hogy nehéz helyzetben érzi magát. Tudjuk, hogy ezek a tényezők alapjaiban írták át a jövőnket.

Tény, hogy nagyon komoly kihívások előtt állunk, és sok mindent újra kell terveznünk, de a válság egyben lehetőséget is hordoz, elsősorban az energiaáraktól való függőségünk csökkentése és a megújuló, környezetbarát energia termelésünk növelése, az önellátás képességének megteremtése és az öntözési lehetőségek bővítése terén.

A technológiaváltás mindig költségigényes, de jelentősen növekszik általa a hatékonyság és csökken a környezet terhelése, így mindezek a jövőbeni gazdasági növekedés motorjai lehetnek. A saját erőt pótló visszatérítendő és vissza nem térítendő források hamarosan rendelkezésre állnak, a tervezői és kivitelezői kapacitások meg tudnak felelni a rájuk váró kihívásnak. Látható, hogy a 2023-as évünk sem lesz könnyebb, ám valami mégis elindult. Időben megszülettek mindazok a kormányzati intézkedések, melyek az elmúlt évben csökkentették a lakosságra és az önkormányzatokra, valamint az energiaigényes ágazatokra nehezedő terheket. Ahogy Köztársasági elnök asszony újévi köszöntőjében fogalmazott, az összekapaszkodás, egymás támogatása soha nem kapott még akkora jelentőséget, mint ezekben az időkben.

A gazdasági életben az életképesség alapja a megújulás, és a folyamatos újratervezés képessége már a mindennapjaink részévé vált.

Az együttműködés kulcskérdés, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok vármegye csak minden egyes lakosával és a gazdaság, az állami és önkormányzati szereplők összefogásával, EGYÜTT működik jól. Ebben mi, jászok, nagykunok, szolnokiak, tiszazugiak, tisza-taviak nagyon jók vagyunk. Nap mint nap bebizonyítjuk, hogy képesek vagyunk az összefogásra, a közös munkára. Tudjuk, hogy vármegye nélkül nincs vármegye székhely, és a térségeink sem léteznek egymás, és a vármegye székhelye nélkül.

Örömmel osztom meg Önnel, Kedves Olvasó, hogy már javában benne vagyunk a 2021-2027-es európai uniós fejlesztési ciklusban, melynek köszönhetően a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 88,752 milliárd forint érkezik vármegyénkbe, hogy a településeink élhetőbbé váljanak. Épül tovább az M4 és ilyen közel még sohasem voltunk hozzá, hogy átszelje a teljes vármegyét. Hamarosan elindulnak a pihenést, a gyógyulást, és a szabadidő aktív eltöltését szolgáló projektek is.

A munka példa értékűen zajlik települési önkormányzatainkkal, az országgyűlési képviselőinkkel, a Vármegyei Kormányhivatallal, a szakmai kamarákkal és a területfejlesztési szakemberekkel karöltve. Ennek jól látható eredménye, hogy a tavalyi év végével már a megyei forráskeret 92,8 %-a meghirdetésre, 80%-a lekötésre is került.

Érkeznek a kérelmek, születnek a döntések és hamarosan valóra válhatnak a tervek.

Fontos, saját célként fogalmaztuk meg ebben a ciklusban, hogy a felzárkózás és területi kiegyenlítés jegyében, térségünk két, kevésbé fejlett járását, a kunhegyesit és a jászapátit komplex fejlesztési programokkal segítjük.

Tisztelt Olvasó! Elismerve és megköszönve térségünk ipara és agráriuma minden egyes szereplőjének, az állami és önkormányzati szektor döntéshozóinak, szakembereinek elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét és kitartását, ezúton kívánok Kedves Mindannyiójuknak sikerekben és egészségben gazdag, eredményes 2023-as esztendőt!

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában