Hirdetés

2023.03.20. 14:56

Kezdjük a tavaszt immunerősítéssel!

Tavasszal felélénkül az élet, vidámabbak, bizakodóbbak vagyunk. Ahhoz, hogy egészségesen élvezhessük az évszak jótékony hatásait, fordítsunk időt és energiát az immunerősítésre. A sikeres immunerősítés alappillérei: táplálkozás, folyadékbevitel, testmozgás, pihenés, lelki egészség. Az immunrendszer fő feladata, hogy megvédje a szervezetet a betegségektől.

PR cikk

Forrás: depositphotos.com

Vitaminok a még erősebb immunrendszerért

A B-vitamin hozzájárul a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez, a szív védelméhez. Nélkülözhetetlen a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzéséhez. Fontos tudni, hogy főzés, feldolgozás vagy tartósítás során a vitamintartalom egy része elveszhet, így pótlásához a legoptimálisabb, ha naponta fogyasztunk nyers gyümölcsöket és zöldségeket is. Forrásai: retek, barna rizs, árpa, köles, bab, cékla, csirkemáj, spenót.

A C-vitamin elengedhetetlen immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Hatására ellenállóbbá válunk a kórokozókkal szemben. Rendszeres szedésével csökkenthető a megbetegedések kockázata, illetve enyhíthetők a tünetek, gyorsítható a gyógyulás. Forrásai: citrusok, paprika, csipkebogyó, homoktövis.

A D-vitamin immuresősítő hatása mellett hozzájárul az egészséges csontozat felépítéséhez. Napfény hatására képződik a szervezetünkben. Hasznosulásához nélkülözhetetlenek az Omega 3 és 6 zsírsavak, melyek megtalálhatóak a tengeri halakban, dióban, mogyoróban.

Az egészséges immunrendszer számára nélkülözhetetlen nyomelemek

A vas legfontosabb feladata az életműködésekhez szükséges oxigén eljuttatása a szervezet valamennyi sejtjéhez. Az oxigén szállításon kívül, más élettani folyamatokban is elengedhetetlen a vas jelenléte. Szükséges a testi növekedéshez, az idegrendszer fejlődéséhez, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, enzimek megfelelő működéséhez és hormonok szintéziséhez is. Forrásai: máj, csirke, búzakorpa, tökmag, szezámmag, lenmag, tojássárgája, csicseriborsó, lencse, mazsola, kelkáposzta, sóska, édesburgonya.

A réz fontos szerepet játszik a vérképzésben, az oxidációs folyamatokban és a központi idegrendszer működésében. Forrásai: tőkehal, tonhal, sertés, marha, pulyka, szegfűszeg, zeller, köménymag, fodormenta, kapor, hagyma. A rézben gazdag ételeknek érvédő és öregedésgátló hatása is van.

A fertőzések elleni küzdelemben nagy szerepet játszik a szelén is. Forrásai: sertéssonka, marhahús, zöldségek, gyümölcsök.

A cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet, stabilizálja az anyagcserét, támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést. Részt vesz az anyagcsere folyamatokban, a bőr védelmében gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket. Forrásai: hüvelyesek, borjúmáj, szarvashús, brokkoli, spárga, mángold, bárányhús, zöldborsó, joghurt, pulykahús, zabkása, kesudió, edami sajt, mák.

Erősítsük immunrendszerünk a megfelelő tápanyagbevitellel

A rostok ellenállóak az emésztőenzimekkel szemben, azonban a vastagbél baktériumai rendkívül hasznos zsírsavakat és vitaminokat állítanak elő belőlük. A rostok táplálékul szolgálnak a bélbaktériumoknak, lassítják a cukrok felszívódását, növelik a teltségérzetet. Megkötik a méreganyagokat és a koleszterint, ezáltal segítenek megakadályozni a bélbetegségeket, a magas koleszterinszintet. Daganatellenes hatásuk is van. Forrásai: bulgur, zab, tönkölybúza, gersli, köles, hajdina.

A fehérjék szolgáltatják szervezetünk építőköveit. Egy felnőtt ember számára az általában optimális fehérje mennyiség a napi energiafelvétel 20%-a. A korszerű növényi eredetű zsírok közül fogyasztásra ajánlhatók a margarinok, főként az egészséges zsírsav összetételű készítmények. Az étolajok közül elsősorban a repce-, napraforgó- valamint az olívaolaj használata javasolható. Forrásai: csirkemell, pulyka, sovány sertésborda, marhahús, vargányagomba, kelbimbó, karfiol, kukorica, aszalt paradicsom, mandula, halak, sovány tejtermékek.

Figyeljünk testi-lelki egészségünkre egyaránt!

Igyunk naponta legalább két liter vizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet, gyógyteákat. Ezzel serkentjük anyagcserénket és sejtjeink működését, így könnyebben átvészeljük a tavaszi fáradtságot.

A napsütés, a jó levegő, a mozgás, a kiegyensúlyozott, változatos étrend frissítő testnek és léleknek egyaránt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában