Hirdetés

2023.10.26. 13:32

Ezekre figyelj az őszi kirándulásokon

Az ősz az egyik legideálisabb évszak, hogy felfedezzük a természetet, hosszabb-rövidebb kirándulásokat tegyünk. Már nincsen hőség, ugyanakkor még nem kell megfagyni sem a szabadban, ráadásul nincs párja a színes lombkoronáknak.

PR cikk

Forrás: Getty Images

De hogyan készülj az őszi túrákra, mit vigyél magaddal? Ehhez adunk most néhány jó tanácsot!

Irány a természet: az őszi túrázás előnyei

Az ősz beköszönte nem jelent egyet azzal, hogy be kell szorulnod a négy fal közé. Sőt, ilyenkor érdemes igazán szabadtéri programokat tervezni, hiszen sok szempontból ideálisabbak a körülmények, mint a meleg nyári hónapokban.

  • Az őszi lomboknak nincs párjuk. Szívet melengető látni, ahogy a természet megannyi színben pompázik. 
  • Mivel már nem tombol a nyári kánikula, nem kell az extrém melegtől szenvedni és folyamatosan árnyékot keresni.
  • Sokkal kevesebb rovarral kell megküzdeni sőt a vérszívó szúnyogok ideje is lassan lejár.
  • Nem kell nagy tömegektől tartani, sokkal nagyobb nyugalomban élvezhetjük a természet szépségeit, mint a főszezonban.

Hasznos tippek az őszi kirándulásokhoz

Most pedig lássuk, hogy mire érdemes figyelned, ha útnak indulsz!

#1. tipp: Fontos a réteges öltözködés

Ősszel már viszonylag nagy lehet a hőingadozás, változékonyabb az időjárás, ezért nem árt felkészülten útra kelni. Tartsd szem előtt, hogy a napos órákban akár komoly nyári melegre is számíthatsz, ráadásul ha nem csak sík terepen vezet az út, garantáltan izzadni fogsz. Ugyanakkor az árnyas szakaszokon, vagy ha épp felhősebb az idő, lehűlhet a levegő, könnyű megfázni.

Mindig könnyebb levenni egy réteget, mintsem dideregni, ha nincs nálad elegendő ruha. Érdemes továbbá egy váratlan esőre is felkészülni, ezért gondoskodj róla, hogy hátizsákodban kapjon helyet az esőkabát. 

Rövid ujjú alaprétegnek ajánlott olyan pólót választani, ami elvezeti és elpárologtatja a nedvességet. Célszerű lehet beszerezni egy túranadrágot is, amely lecipzárazva rövidnadrággá alakítható, így könnyen alkalmazkodhatsz az időjárási viszonyokhoz. 

A cipőnél figyelj arra, hogy vízálló legyen, ne csússzon, és kulcsfontosságú a kényelem. Felejtsd el a vászoncipőt és flip-flopot.

#2. tipp: Étel, ital, telefon, kötszer legyen a hátizsákban

Akár hosszabb, akár rövidebb túrát tervezel, mindig érdemes elegendő folyadékot és ételt pakolni a hátizsákba. Ne feledkezz meg a vízfogyasztásról még akkor sem, ha nem vagy szomjas. A túrázáshoz energia is kell, ezért fontos úgy összeállítani a kiránduló menüt, hogy tápanyagokban gazdag alapanyagokat tartalmazzon. Ideális lehet például a szendvics házi készítésű teljes kiőrlésű kenyérből és otthoni zöldségkrémmel, így amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg a hús- vagy tejtermékek megromlanak hűtés hiányában. De vihetsz zöldségeket, gyümölcsöket, müzli- vagy energiaszeleteket is.

Figyelj továbbá arra, hogy a telefonod legyen feltöltve, és nem árt ha egy hordozható töltő is helyet kap a táskában.

És ha igazán szép képeket szeretnél készíteni, érdemes magaddal vinned egy hagyományos fényképezőgépet is, hogy megörökítsd a gyönyörű tájakat, az őszi színkavalkádot.

Hasznos lehet még magaddal vinni egy kis elsősegély csomagot is, hisz az út alatt bármi történhet, nem árt, ha van mihez nyúlni.

#3. tipp: Indulj el időben, mert hamar sötétedik

Október végén állítjuk át az órákat, de a nyári hónapokhoz képest bizony nagyon is észrevehető, hogy hamarabb sötétedik. Tervezd úgy a túrát, hogy sötétedés előtt hazaérj. Célszerű előzetesen megnézni, hogy hánykor megy le a nap, és aszerint alakítani a menetrendet.

#4. tipp: Jól jöhet egy fejlámpa

Remélhetőleg nem lesz rá szükség, de ha mégis úgy alakul, hogy rád sötétedik, akkor hasznos, ha van a táskádban egy fejlámpa, ami segít a gond nélküli hazajutásban. De akkor is jól jöhet, ha az út során például egy barlangban jársz.

#5. tipp: Ellenőrizd a nyitvatartásokat

Ha a kiránduláson parkokat, múzeumokat, kastélyokat is célba veszel, jó, ha tájékozódsz előzetesen ezek nyitvatartási idejéről, ugyanis ősszel módosulhatnak.

Fantasztikus őszi kalandok anyagi nyomás nélkül!

Olykor még tudatos pénzügyi tervezés mellett is adóhatnak anyagi nehézségek, de fontos, hogy ez ne legyen akadálya az élményszerzésnek. Amennyiben pénzügyi segítségre is szükséged van a hétvégi kikapcsolódáshoz, érdemes lehet kis összegű kölcsön igénylésén gondolkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában