Hirdetés

2023.11.28. 13:30

Foglalkoztatási-gazdasági együttműködés megvalósítása vármegyénkben

PR cikk

A „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt átfogó célja olyan vármegyei foglalkoztatási együttműködés kialakítása, mely foglalkoztatási programjával, tevékenységeivel, helyi szintű foglalkoztatási akciótervek megvalósításával hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, az álláskeresők munkához juttatásához Jász-Nagykun-Szolnok vármegye teljes területén, kivéve Szolnok Megyei Jogú Város illetékességi területét.

A TOP-5.1.1-15-JN1-2016-00001 azonosítószámú projekt konzorciumi formában valósult meg, melynek vezetője a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat, tagjai a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal.

A projekt sikeres megvalósítását 33 gazdaság- és foglalkoztatás fejlesztési profillal és hatáskörrel rendelkező szervezet, valamint stratégiai, kölcsönös együttműködési megállapodás keretein belül a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara segítette. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Foglalkoztatási Paktum a gazdaság élénkítését, a vármegye térségeinek fejlettségbeli különbségeinek csökkentését, a szakképzés hatékonyságának növelését és a lakosság képzettségi szintjének emelését tűzte ki célul.

A program megvalósítására 1.986.938.522,- Ft állt rendelkezésre.

A munkaerő-piaci tevékenységeket a vármegye területén lakó/tartózkodási hellyel rendelkező és a vármegye területén munkát vállalni szándékozó, hátrányos helyzetű álláskereső személyek, közfoglalkoztatottak és inaktívak vehették igénybe.

A projekt szolgáltatási és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek voltak kiválaszthatóak a résztvevők számára, amellyel a résztvevő munkaerőpiaci integrációja fokozottabban előmozdítható. Ennek érdekében a Kormányhivatal által nyújtott támogatások:

- Foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatás

- Munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség támogatás

- Bérköltség támogatás

- Foglalkoztatást elősegítő képzésen történő részvételhez kapcsolódóan

  • képzési költség támogatása
  • képzéshez kapcsolódó helyi/helyközi utazási költség támogatása
  • képzés idejére szóló keresetpótló juttatás és járulékainak támogatása

- Önfoglalkoztatóvá válás támogatása

- Foglalkozás egészségügyi és képzési alkalmassági vizsgálat és költségeinek megtérítése.

A projekt fizikai zárásáig 1.667 fő bevonása történt meg, ebből 194 fő bértámogatásban, 388 fő munkatapasztalat szerzési támogatásban, 458 fő bérköltség támogatásban, 351 fő vállalkozóvá válási támogatásban, valamint 257 fő képzési támogatásban részesült.

A foglalkoztatást elősegítő bérjellegű támogatások esetében 48 fő álláskereső részére sorolt támogatás került megállapításra, további 2 fő tartós munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeres képzési támogatás után munkakipróbálás támogatással, majd 70%-os bértámogatással segítettük. A képzési támogatásban részesült 257 fő ügyfél közül 250 fő sikeresen befejezte a képzést és közülük 3 fő ügyfél vállalkozás indítását vállalkozói ismeretek oktatásával segítettük, melyről tanúsítványt vettek át a leendő vállalkozók.

A projekt keretében elkészült a „Fókuszban a foglalkoztatás” – Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyi termék és turisztikai szolgálttásfejlesztési program és akcióterv és kidolgozásra került a gazdaságfejlesztési és befektetés ösztönzést segítő online adatbázis építés és erőforrástérkép. A paktum honlapján tettük közzé a helyi termékek és gasztronómiai fogások és 20 ezer példányban elkészült a helyi termékeket tájegységi bontásban bemutató színes kiadványunk is. Kiadvány formájában megjelentettük a karcagi és a kunszentmártoni térség befektetési portfólióját. A program keretében kidolgozott helyi termék előállítók kompetencia alapú tudásának fejlesztése célzó tananyagra épülő képzésen 21 fő vett részt.

Az elnyert támogatásból a támogatási kérelmünkben vállalt valamennyi célérték teljesítésre került, a Foglalkoztatási Paktum tevékenyen hozzájárult Jász-Nagykun-Szolnok vármegye foglalkoztatási helyzetének javításához, a gazdasági fejlődés növekedéséhez, a vármegyében élő emberek személyes boldogulásához.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában