Séta

2007.02.27. 09:31

Érzelmes vagy depressziós?

Az EMO fogalma nemcsak egy öltözködési stílust foglal magába: az ilyen néven futó zenei irányzatból fejlodött ki.

Csicsó Éva 9. c Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola

Az EMO mint zene korunk egyik legfrissebb, alternatív találmánya: a ’90-es évek közepe táján született ez az újfajta, kevert mufajú zene, ötvözték a punk-poppal. A kissé nyálas dallamok mellett fel-felhangzik üvöltés és hörgés, de hallhatunk gyönyöru gitárszólókat, kesze-kusza dalparádét. A dalszövegek általában személyesek, a lelkivilággal, (néha kicsit) a szerelemmel, a barátsággal kapcsolatos érzelmi dolgok jelennek meg bennük (innen az EMO név: EMOtional= érzelmes). Sokan gondolják, hogy aki EMO zenét hallgat, az depressziós, gyenge idegzetu ember, de ez nem így van. Lehet, hogy ezek a fiatalok érzékenyebbek, többet sírnak, kicsit zárkózottabbak, ezért elítélik oket, foleg a fiúkat.

Sokan gondolják úgy, hogy ha valaki EMO stílusú, akkor vagdossa magát, élvezi, ha folyhat belole a vér, begyógyszerezi magát, és a tizedik emeletrol leugorva végzi. Nos, azok, akik ezt valóban megteszik, mind bolondok: nekik pszichiáterre van szükségük, vagy barátokra!! A pesszimizmus nem bun, minimálisan mindenkiben megvan. Rossz idoszaka is van mindenkinek, ami talán nem is olyan rossz, csak a pesszimizmus nagyítja hatalmas méretekig. Az öngyilkosság nem megoldás a problémákra. Ha a zenében is hallotok öngyilkosságra ösztönzo szövegeket, ne értsetek vele egyet, mert nem is biztos, hogy arról énekelnek. A személyiség egy részének meggyilkolásáról beszélnek, ami tulajdonképpen az ilyen érzékeny, depresszióra hajlamos embereknek íródott.

Sajnos rengeteg olyan fiatal van, aki félreértelmezi az ilyen szövegeket. Gondolkodniuk kéne, mielott butaságokat cselekednek. Ha tetszik a stílus, ne légy a követoje úgy, hogy marhaságokat csinálsz. Az igazi EMO-sok sokat gondolkodnak az élet dolgain, gyakran filóznak olyan dolgokról, amelyek az emberi érzelmekkel, a léttel kapcsolatosak. Szokatlan öltözködésük és hajviseletük felhívja a figyelmet arra, hogy vannak ilyenfajta lázadók is. Az emberek nemtörodömsége ellen lázadnak, egyfajta segélykiáltás ez, hogy velük is kell foglalkozni. Az elme szabadságát és boldogságot részesítik elonyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!