Séta

2007.06.06. 09:53

Lesz már szavazati jogom!

Politika… Hát igen. Azt hiszem, mindanyunknak meg van róla a véleményünk. A miénk eddig nem számított. Hiszen mi, akik a rendszerváltás után születtünk, még nem kaphattunk szavazati jogot.

SZOLJON

A következő választásokon viszont, már mi is beleszólhatunk a végeredménybe. Ezért is fontos, hogy tájékozottak legyünk, és 2010-ben ne érmefeldobással döntsünk szavazataink sorsáról.

Mit tanítanak majd korunkról történelemórán?

Figyelem a politikai eseményeket, de nem tudom kire, melyik pártra szavaznék, ha most lennének a választások. Úgy tűnik mindenki a csak a saját jogait védi (a nyugdíjasok több nyugdíjat akarnak, mi utazási kedvezményt, és segítséget, hogy tanulhassunk). Politikusaink nagy része pedig nem az ország, hanem saját érdekeit tartja szem előt. Olyan ez mint egy nagy hatalmi játék, és mintha nem is emberek sorsáról lenne szó, csak szimpla monopoliról vagy valamilyen más társasjátékról, mit amikor az istenek játszottak az Iliászban. Belegondoltam, mit fognak tanítani korunkról történelem órán (persze utólag minden egyszerűbbnek tűnik majd). Lehet, hogy most is az, csak mi nem látjuk hol az igazság.

Láttam egy műsort, ami pont erről szólt. A vezető pártok a következő kampány során minket is megcéloznak majd. Ez érdekes lesz, hiszen eddig nem igazán születtek nekünk kedvező döntések, pláne nem az utóbbi időben. Nem értem például, hogyan gondolhatja azt hazánk vezető pártja, hogy a fiatalok többsége rájuk fog szavazni, pont most, amikor elvették tőlünk az utazási kedvezményt, és bevezették a tandíjat. Ezt a beszélgetésben a jobboldal képviselője ki is fejtette, és megígérte, hogy a tandíjat eltörölnék. Na jó, de milyen áron? Na és ha ők nem akarták a tandíjat, miért nem szólaltak fel ellene ott és akkor a parlamentben. Nem csak a sajtónak kell jól hangzó mondatokat mondani, hanem tenni is kellett volna valamit. Többek között akkor, amikor ez a döntés született.


Ha senki nem akar nekünk rosszat, és mindenki a mi érdekeinket képviseli, miért születnek sorra olyan döntések, amik nem minket szolgálnak? Csökkentik a bölcsész szakon az államilag támogatott helyeket. Mindenki azt mondta nekünk, hogy gondoljuk meg ez alapján is, hova akarunk menni. Persze kevesebb az esélye annak, hogy felvesznek, magyar szakra, de attól hogy a kormány változtat a felsőoktatásban, nem leszek hirtelen reál beállítottságú, és nem érzek majd olthatatlan tudás szomjat, mondjuk a fizika iránt. Vagy továbbra sem akarok esztergályos lenni, attól hogy arra van szükség. Így hát maradok a bölcsészkarnál. Ha felvesznek egyemre, és sikerül is elvégezni azt, talán nem kapok munkát. Nem baj, majd kimegyek külföldre. Gondolják sokan. És itt is a következő probléma: sokan elmennek külföldre, miközben Magyarország népessége csökken… Nem tudom, mi lenne a megoldás. Amikor kicsi voltam azt mondták, ha tanulok sokra viszem, most ezt nem így látom. Nem csak azt nem tudom, hogy nekem mit kellene tudni vagy tenni, hanem azt sem mi lenne a jó az ország szempontjából. De ezt nem is nekem kell tudni, hanem azoknak a bölcs(?) embereknek, akik országunkat vezetik. Csanádi Annamária, Jászberény

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!