Varga Ágnes

2019.11.14. 06:00

A Lélek és az Étel jáTéka

Közösségi oldalakon, televízióban, újságokban vagy akár az utcán is észrevehetjük, hogy a megjelenés kiemelkedő szerepet játszik életünkben. Sokak étkezését befolyásolja egy híresség által megosztott fogyókúra.

Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnáziuma

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Vannak, akik hajlamosak testüket egy címlapon megjelent modell idomaihoz hasonlítani. Álmokat kergetnek és mindenre nyitottak a vágyott kép eléréséhez. Alkatunk negatív szemlélete étkezési problémákkal is kapcsolatban állhat. Anorexiában szenvedő személyek például rosszul ítélik meg adottságaikat, túl kövérnek látják képmásukat. Az elhízástól való félelem miatt éheztetik, hánytatják magukat.

A példaképek majmolása sokaknál zugevéshez vezet
Fotó: Beküldött fotó

Szakemberek szerint a lelki eredetű problémák kezelése után lehet szó egészséges testről és gyógyulásról. De pszichés elakadásokra vezethető vissza a falásroham vagy az érzelmi evés is.

S mielőtt azt gondolnák, hogy az erősebbik nem képviselői kevésbé esnek áldozatul a külsőségek csapdájának, nézzünk szét a konditermek gyúrásra berendezett részlegein. Az izmok fejlesztése a férfierő szimbóluma lett. Egyre többen törekszenek arra, hogy a mai ideálok mintájára formálják testüket. Vajon felismerik, meddig válik hasznunkra a változás? Magukért teszik, vagy a külvilágnak szeretnének jobb képet mutatni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!