Horváth Lili

2019.11.07. 06:00

Elferdített valóság

Biztosan veled is előfordult már, hogy csak azért vettél meg egy terméket, mert mindenki másnak olyan volt, és nem akartál te lenni az, akinek nincs. Vagy elnyomtad saját véleményed a közösség miatt, és inkább azt a választ adtad egy feltett kérdésre, amit a többiek.

Széchenyi István Gimnázium

Ezek a helyzetek mutatják meg nekünk, mennyire jelen van életünkben a „birkaeffektus”. Azt a jelenséget nevezzük így, amikor saját meglátásunkat háttérbe helyezzük, és a többség akaratát részesítjük előnyben még akkor is, ha rossz dolog. Mindezt csak azért, hogy ne lógjunk ki a sorból.

Sok helyen megfigyelhető még az ilyen viselkedés, például a közösségi médián terjedő mindenféle divattrendek és szépségtippek, amikkel lehet, hogy nem értünk egyet vagy esetleg nem tetszik, de mivel ez a mai divat, így olyan ruhadarabokat viselünk, mint mindenki más. Ezzel szerintem addig nem is lenne gond, amíg ki tudjuk vele magunkat fejezni. Ám ha csak megfelelési vágyból hordjuk ezeket, annak semmi értelme.

Gondolj bele: ülsz egy helyiségben tizenöt másik emberrel együtt, megszólal valamiféle csengő vagy riasztó. Valaki biztos el fog kezdeni sikítozni anélkül, hogy tudná, miről van szó. Ám az emberekben ez feszültséget kelt és mindenki pánikolni fog, lehet, hogy ok nélkül. Ügyelni kell rá, hogy ne csak az interneten éljünk, mert előbb-utóbb az fogja meghatározni az életünket és nem a saját döntéseink.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!