SÉTA

2008.10.30. 10:33

Amikor jönnek a boszorkányok!

A Halloween-ról általában az ajtó előtt álló jelmezbe öltözött gyerekek jutnak az eszünkbe, akik édességért könyörögnek a ház lakóinak. Eredetéről mégsem tudunk sokat.

NAGY NELLI, LEHEL VEZÉR GIMNÁZIUM, JÁSZBERÉNY

Az angol halloween szó a Mindenszentek előtti estét jelenti. A kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. Halloween az egyik legrégibb ünnep, melynek évszázados történetisége kevéssé ismert. Mai formája az évszázadok során több kultúra: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény Mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki.

Az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe. Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat! szabadon fordítva: „Cukrot vagy csalok!” kiáltással szólítják fel a lakókat. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Nagyon fontos ünnep Amerikában. Európában azonban sokáig feledésbe merült. Az utóbbi években ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai halloween filmek nyomán. Ezekben rendszerint egy mániákus gyilkos szedi áldozatait aki éppen halloween napját választja képzelgéseinek megvalósítására.

Ezért is a legtöbb embernek erről az ünnepről a félelem jut az eszébe. Igen híres például a Halloween című filmsorozat első része, melyben egy bomlott agyú férfi kiszabadul az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtetteinek színhelyére. Na, de nem is ez a lényeg...
Az utóbbi években Magyarországon már egyre több helyen ünneplik meg ezt az eseményt. Számomra a Haloween egy jelentős ünnep, leginkább szabadsága és kötetlensége miatt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!