SÉTA

2011.12.08. 10:33

Nagyon nehéz egyről lemondani

„Könnyebb száz világi vágyat meghódítani, mint egyről lemondani.” /Buddha/ — igazán érdekes és sok mindent magába foglaló kijelentés ez.

CSABAI NIKOLETT, TISZAPARTI

De, mik is azok a vágyak? Számomra izgalmat, lendületet és feszültséget sugallnak. Valami újat, amit meg kell „hódítanom”, amiről nem szabad lemondani. Egy vágy miatt hihetetlenül elvesztheti az ember a fejét. Nekem adrenalint ad, ha valamiért hajtanom kell, és az érdekemet szolgálja. Azonban definiálni mégsem tudom, mert mindenki számára mást jelentenek.

Nekem sok féle vágyam van, tanulás téren és az életben is. Szeretnék továbbtanulni, sikeres állást, biztos életet és egyéb közhelyesen hangzó dolgokat. Ezek mindenki számára fontosak, de elrugaszkodva a „létfenntartó” vágyaktól, gondoljuk tovább a dolgokat. Pillanatonként változhatnak a vágyaink, egyikben szeretnénk elszállni messzi tájakra, másikban meg csak egy óra csendre vágyunk. A vágyak lehetnek egész aprócskák is: most én csak szeretnék hátradőlni és hallgatni a nyugalmat, ami mostanság nem nagyon adatik meg nekem. Vágyom egy kellemes álomra, vagy csak egy sima alvásra...

A cikk elején említett idézet mondanivalója igaz. A sok vágy közül nehéz szelektálni, arról nem is tudunk lemondani, amit igazán szeretünk. Szerintem feladni csak olyan dolgot lehet, ami nem is számít igazán. Elhatározhatunk persze sok mindent, kitűzhetünk bármit célnak, de küzdeni csak azért fogunk, ami igazán megérint, amit el akarunk érni. Ez pedig lehet akármi. Az ember saját maga tudja csak eldönteni, hogy mi a fontos neki, mit is szeretne valójában. Érdemes elgondolkozni ezen az idézeten, mert szerintem mindenki számára mást mond.

CSABAI NIKOLETT, TISZAPARTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!