SÉTA

2013.01.13. 20:00

Ha nincs bizalom, vajon mit ér egy kapcsolat?

Hűség: minden idők legfontosabb tényezője a párkapcsolatokban - talán így lehet ezt definiálni.

Vargás vélemények

couple lying in bed

Fotó: Getty Images/iStockphoto

GAÁL TÍMEA: – Bizalom, ragaszkodás. A kapcsolatok alapja. Ha nincs meg ez a megfelelő mértékű odaadás, az egész mit sem ér. Minden embernél más és más határa van a hűségnek: van, aki úgy gondolja, ha párja rápillant az ellenkező nemből valakire, már hibát követett el, de létezik olyan is, aki egy szerelmi háromszög kialakulását is meg tudja bocsátani. Mindenki csalfa? A válasz: nem. Vannak kivételek, de meg kell bizonyosodnunk arról, hogy mindenki emberből van. Hibázunk, nehezen állunk ellen a kísértéseknek. Ez mindenkiben máshogy nyilvánul meg. Kislányként arról álmodunk, milyen tökéletes is lesz életünk a tökéletes férfi oldalán. Később, néhány csődbe futott kapcsolat után idősebb, tapasztaltabb emberek véleményét is szívesen vesszük. Mi lehet a boldog párkapcsolat titka? Talán sosem fejtjük meg, mindenesetre a hűség fontos – ahhoz, akit szeretsz és aki viszontszeret...

SALLAI KINGA: – Régen, mint arról már sokat hallhattunk, olvashattunk, a szülők a gyermekeik jövendőbelijéről még azok kisgyeremekkorában döntöttek. Ez a szokás szerencsére mára megváltozott. Ma már magunk választhatunk társat. Van, aki elsőre megtalálja a nagy Ő-t, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ha valami nem működik, akkor azt nem kell erőltetni. Inkább mondjuk meg a párunknak az igazat, mintsem hűtlenek legyünk hozzá – mivel ez jobban fáj, mint a szakítás.

Manapság már szinte divat lett a hűtlenség, már szinte dicsekszenek vele, hogy kit kivel csaltak meg. Bár az, hogy kinek mi számít megcsalásnak, az páronként eltérő. Van, aki már a puszta flörtöt is elítéli, míg mások bátran vetik bele magukat a újabbnál újabb kalandokba. De ha igazán szeretsz valakit, akkor nem jut eszedbe félrelépni (legalábbis én így vagyok ezzel). Viszont volt már olyan eset, hogy elbizonytalanodtam az akkori páromban, és persze szóvá is tettem ezt. Mert mindent meg lehet, és meg is kell beszélni, hiszen egy kapcsolat alapja a bizalom, és ha ez megrendül, akkor azt nehéz helyrehozni.

HORVÁTH ZSÓFIA: – Hűség. Ez az a fogalom, ami elengedhetetlen egy szoros érzelmi vagy szerelmi kötelék kialakulásához. Persze emellett szükséges az odafigyelés, féltés és nem utolsó sorban a szeretet, ragszkodás. Az én esetemben ezek közül csaknem mindegyik megjelenik. Már – lassan – két éve vagyok hűséges hozzá, azóta figyelek rá, féltem, és mondhatni, szerelmes vagyok belé. Nem töltünk el úgy egy percet sem, hogy külön utakon járnánk. Velem van reggeltől estig. Az az igazság, hogy sosem lehet megunni, mindenben segít, és a szüleim sem vetik meg. Néha, ha sokat beszélek, egy kis feltöltődésre van szüksége, de még akkor is hűségesebb, mint én. Sosem mondaná azt, hogy cseréljem le. Én mégis úgy gondolom, hogy még fél évet kibírok, aztán szakítanom kell vele, ugyanis megismertem egy sokkal okosabbat, „aki” jobban néz ki. „Őt” inkább átadom a bátyámnak... Ő biztosan örülni fog ennek a telefonnak, míg én beleszeretek az újba!

MOLNÁR KRISTÓF: – Egy komoly párkapcsolatban nagyon fontos a hűség. Ha a pár tagjai bíznak egymásban, az nagy előny. A mai korban, az internet és a modern technika világában, a korombeli fiatalok már szinte mindent tudnak egymásról, nem úgy, mint régen. Ma szinte mindennapos kapcsolatban vannak, vagyunk. A suliban vagy már úton hazafelé is egymással sms-eznek vagy beszélgetnek valamilyen csevegő programon. A kérdés az, hogy ez előnyös vagy hátrányos? 30-40 évvel ezelőtt még nem így történt mindez. Volt, hogy csak hétvégente találkoztak egymással, ennek ellenére lehet, hogy mégis szorosabb kapcsolat alakult ki köztük. A pároknak nagyon kellett bízniuk egymásban, mert nem tudták egymás dolgait, csakis azt, amit elmondtak egymásnak.

A mai világban már nekünk ez elképzelhetetlen, és megvalósíthatatlan, hisz szinte reljesen a nyilvánosság szeme előtt zajlik a magánéletünk, amely tényleg olyan, akár egy nyitott könyv.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!