Sport

2007.02.27. 12:07

Akadémia lehet Szolnokon

Komoly létesítményfejlesztés a Tiszaligetben A Szolnoki MÁV Mondi múltját és eredményeit tekintve is a legismertebb labdarúgó klub megyénkben, mely az elmúlt években új utakon elindulva próbál meg sikereket elérni.

SZOLJON

Negyvenhat kilométer kerítés épül

Az Országos Labdarúgó Létesítmény Építése (OLLÉ)-program során százhatvan önkormányzat pályázott összesen 306(!) műfüves-pálya (normál- és kézilabdapálya-méretű, illetve grund) megvalósítására. Ezek körbevételére negyvenhat kilométer(!) hosszú kerítésre van szükség, s összesen 1224 új szögletzászlót, 1224 kandenlábert kell elhelyezni a pályák sarkaiban.

Majd egy évtizede, hogy a klub vezetői úgy döntöttek, felépítik saját utánpótlás-nevelő rendszerüket. Ma már ott tartanak, hogy 11— ifi, serdülő, előkészítő, óvodás — csoportban, közel háromszáz gyerek ismerekedik a kék-sárga egyesületnél a labdarúgás abc-jével. — Valemennyi edzőnk rendelkezik az UEFA által előírt szükséges végzettséggel — tudtuk meg a MÁV Mondi klubigazgatójától, Tóth Dénestől.

— Az idén szorosabbra fűztük kapcsolatunkat a Gönczöl Ferenc irányította Szanda Focisulival és az országos NUPI-programban résztvevő szolnoki csoportokkal. Az általunk elképzelt utánpótlás-nevelési rendszert tehát mára sikerült többé kevésbé felépíteni, ám létesítménygondjaink komoly fejtörést okoznak a minőségi fejlődés terén. A gyerekek a téli hónapokban megfelelő pályák hiányában csupán teremben tudnak készülni, márpedig ez nem ugyanaz, mintha normál méretű játéktéren edzenének.

A Szolnoki MÁV Mondinak eddig is több gyereke kapott meghívót a fiatalabb korosztályos válogatott keretekbe. Most azonban már a 18 évesek között is találkozhatunk Tisza-parti fiúval: Pintér Tibor és Benedek Nándor tagja a legjobbak szűkített gárdájának.

— A Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett OLLÉ-programnak (is) köszönhetően óriási változás történhet a létesítmények terén a közeljövőben a megyeszékhelyen. — Ha minden jól megy, megvalósulhat régóta dédelgetett álmunk: a Tiszaligetben központosíthatnánk a szolnoki profi labdarúgást — felelte érdeklődésünkre a MÁV Mondi elnöke, Ferencz Gábor. — A feketesalakos pálya helyén normál meretű, alácsövezett, fűthető, esti meccs rendezésére alkalmas világítással rendelkező műfüves játéktér épül már kora ősszel. Terveink szerint a három vörössalakos pálya helyére egy füves edzőpályát építünk.

A stadionnal kiegészülve így három játéktér áll rendelkezésünkre, azaz az összes utánpótlásgárdánkat átköltöztethetjük a Tiszaligetbe. — A létesítményfejlesztés leglátványosabb eleme talán mégis inkább a centerpálya fejlesztése, egy új lelátó építése lenne. — Nekünk már az is óriási előrelépés, hogy önkormányzati segítséggel új pálya épül a Tiszaligetben. Ennél többet most nem is várhatunk a várostól. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének már most kész terveink a továbblépésre.

Állami támogatással, pályázatokkal, illetve külföldi tőke bevonásával szeretnénk majd átalakítani a stadionrészt. Lebontanánk a jelenlegi, omladozó lelátót, s közvetlenül a megemelt centerpálya mellett építenénk fel az újat. A közel egymilliárd forintos beruházás megvalósításához keressük a lehetséges partnereket — válaszolta Ferencz Gábor. Az igazi durranás azonban — divatos szóval kifejezve — egy futballakadémia létrehozása lenne. Ennél ideálisabb helyszínt, mint a Tiszaliget, keresve sem lehetne találni: mű- és normálfüves pályák, sportcsarnokok, teniszpályák, strand, illetve uszoda, szálloda alig néhány száz méteres körzeten belül. Talán egyszer ez az álom is valóra válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!