Sport

2007.09.13. 12:34

Jövő augusztusra készülhet el az új műfüves pálya Szolnokon

Régóta húzódó ügy Szolnokon egy új, normál méretű műfüves pálya építése. Miközben valamennyi szomszédos megyeszékhelyen már évekkel ezelőtt elkészültek a télen is használható játékterek, nálunk még mindig csak a tervezés időszakát éljük.

SZOLJON

Túl az első bírósági egyeztetésen

Két éve már, hogy átadták a szolnoki Széchenyi lakótelepi kisméretű műfüves pályát, ám a játéktér esős időben azóta sem igazán használható. A létesítmény tulajdonosa, az önkormányzat bírósághoz fordult a javítás miatt. Az első egyeztető tárgyalás már megvolt, ahol a kivitelező kifejezte szándékát a hiba kiküszöbölésére. Ettől függetlenül napokon belül így is építkezés kezdődik a pályán, ugyanis megmagasítják a kapuk mögötti kerítést.

Mikor a Magyar Labdarúgó Szövetség meghirdette az OLLÉ-programot — műfüves pályák létesítésére kiírt pályázat —, országszerte nagy örömmel fogadták az önkormányzatok. Nem véletlen, hiszen önerő nélkül, hosszú távú hitel mellett, rövid időn belül új, harmadik generációs műfüves pályákhoz juthatnak a települések. Szolnokon a tiszaligeti feketesalakos pálya helyére képzelték el a tulajdonosok az új létesítményt. Azóta kiderült, azért nem annyira szép a "mennyasszony".

— A városi közgyűlés lassan egy éve szándéknyilatkozatot nyújtott be a pályaépítési programban való részvételre, ám kötelezettséget semmire nem vállalt. Szerencsére — felelte érdeklődésünkre a Szolnoki Sportcentrum Kht. ügyvezetője, Rózsa József. — Kiderültek ugyanis olyan dolgok, melyek az MLSZ-nek, illetve az Ollé Programirodának "üzletet" jelentettek volna, ám az önkormányzatoknak már kevésbé lettek volna előnyösek. Például többmilliós kezelési költséget számoltak fel, a központosított eljárás miatt nagyon lelassult az egész kivitelezési folyamat (információink szerint már három évre hosszabbították meg az egész folyamatot), s komoly vita alakult ki a pályát övező hirdetések tulajdonjogáról is. Nem véletlen, hogy több, mint ötven település lépett vissza a programtól.
Ezek szerint akkor mégsem épül nagy méretű műfüves a megyeszékhelyen?
— Nem ezt mondtam. Ugyan Szolnok városa hivatalosan még nem lépett vissza az OLLÉ-programtól, ám Szalay Ferenc polgármester megbízta a Sportcentrum Kht-t és az önkormányzat illetékes osztályát, hogy keressük meg annak lehetőségét, miként tudnánk önmagunk elkészíteni az új pályát. Rengeteg létesítményt megnéztünk, számtalan műszaki tervdokumentációt tanulmányoztunk át, s rájöttünk, akár olcsóbban is kivitelezhető az építkezés.
Ha a város úgy dönt, hogy önmaga vág bele a pályaépítésbe, jelent-e ez bármiféle csúszást az eredeti tervekhez képest?
— Egyáltalán nem. Sőt. Amint jövő tavasszal véget ér a városi kispályás labdarúgó bajnokság, azonnal hozzá lehet kezdeni a kivitelezéshez, s terveink szerint 2008 augusztusának végére elkészül az új létesítmény. Jelenleg folyik a műszaki tartalom meghatározása, majd következik a közbeszerzési eljárás. A műfüves játéktér elkészítése mellett az egész beruházás érinti a világítás fejlesztését, valamint a kapuk mögötti labdafogó-hálók kihelyezését, de keressük annak lehetőség is, miként lehetne biztosítani az állandó melegvíz ellátást a vizesblokkokban.
A jelenlegi feketesalakos pálya használói attól félnek, hogy a modernizálás után ők kiszorulnak a Tiszaligetből.
— Megnyugtatok mindenkit, a versenysport mellett a szabadidő- és tömegsport rendezvényeknek továbbra is otthona marad a ligeti létesítmény komplexum.
Jelenleg tehát itt tart a műfüves pálya építésének ügye. Remélhetően legközelebb már csak akkor kell foglalkoznunk a létesítmény rekonstrukciójával, amikor az első kapavágással ténylegesen megkezdődik a kivitelezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!