Sport

2008.02.27. 18:12

20 millió forint jár egy olimpiai aranyéremért

Egy pekingi aranyérem 20 millió forintot ér, vagyis adómentesen ennyi pénzt kap az a sportoló, aki a 2008-as ötkarikás játékokon az első helyen végez - mondta Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára a kormány olimpiai jutalmazást érintő döntését bejelentve a kormányszóvivői tájékoztatón.

Varga Csaba/MTI

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint egy ezüstéremért 18, bronzéremért 14 millió forint jár.

Elbert Gábor elmondta azt is, a csapatsportban elért aranyéremért átlagosan 12 millió forintot kaphat egy sportoló. Ezüstéremért ennek az összegnek 90, bronzérem esetén 70 százaléka illeti a csapat tagját.

Elbert Gábor kitért arra is, hogy az olimpián 8. helyezést elért sportoló jutalma 2 millió, csapatsportban 1,7 millió forint.

Amennyi pénzt eredményességével összegyűjt ily módon egy sportág, annak az összegnek a 60 százaléka jut az edzőkre és a szakemberekre, vagyis ezt az adott sportágban szabadon döntik el, hogyan használják fel - említette Elbert Gábor.

A szakállamtitkár a kormánydöntés ismertetésekor kitért arra, hogy az olimpiai jutalmak összege a 2004-es athéni olimpiai jutalom kétszerese. Ez a jutalmazás nemcsak a 2008-as pekingi olimpiára, hanem a paralimpiára és a 2010-es vancouveri téli olimpiára is érvényes - mondta Elbert Gábor. MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!