Sport

2008.02.21. 14:54

Világbajnokok a Ligetben

Ebben az évadban Szolnok rendezheti meg az evezősök ergométeres magyar bajnokságát. Az eseményt szombaton 10 órakor rendezik a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Varga Csaba

A rendező Magyar Evezős Szövetség ezzel a döntéssel elismeri a szolnoki klubnál folyó szakmai munkát, hiszen hosszú évek óta szállítják az utánpótlás korosztályokban a kiváló eredményeket. Sőt ma már az olimpiai keretben szerepelnek a Tisza Evezős Egylet legjobbjai, mégpedig Simon Béla és Vinkó Gáspár révén. A Szolnoki Sportcentrum Kht. nemcsak befogadta, hanem támogatja is a rendezvényt, mivel a helyi sportiskola reménységei nagy számban indulnak majd a versenyen.
 — Az „evezős ergométer” szókapcsolatot ha le szeretnénk fordítani, akkor úgy írjuk körül, hogy szárazföldön végzett evezősmozgás, amit mérőműszerekkel követve objektív teljesítménymutatót kapunk — tájékoztatott bennünket Molnár Dezső, a szolnoki Tisza Evezős Egylet vezetőedzője. — Tehát ez a gép folyamatosan visszafelé számolja a hátralévő távot, csapásonként ad információt a versenyzőknek a maguk teljesítményéről, illetve az addig eltelt időről és az 500 méteres részidőről. A versenytáv egységesen 2000 méter akárcsak a vízen minden korosztálynak, így a serdülő kategóriától a veteránok 80 éves korosztályáig. Ezen belül nőknek és férfiaknak is kiírják a versenyszámokat, illetve ifjúsági és felnőtt korosztályban könnyűsúlyú evezősök is összemérhetik tudásukat.
— Közülük ki lesz a nyerő?
— A kategóriákat az a versenyző nyeri, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot vagy holtverseny esetén a watt/testsúly aránya dönt. A versenyt egy kivetítő segítségével kísérhetik nyomon a nézők a lelátóról, ahol is a vásznon mind a tizenöt versenyzőt egy-egy kishajóval jelképezve láthatják, mellettük pedig kiírva az 500 méterre eső átlagos részidejüket követhetik.
— Mekkora létszámra számítanak?
— Várhatóan az eddigi évekhez hasonlóan 450-500 versenyző fogja „széttépni” a gépeket szombaton a Tiszaligeti Sportcsarnokban délelőtt tíz órakor kezdődő várhatóan hatórás megméretésen. A nagyközönség láthatja majd a sportág honi legjobbjait. Indul többek között a világ és Európa-bajnok Varga Tamást, Hirling Zsoltot és Haller Ákost. Természetesen rajthoz állnak klubunk reménységei, mint  Juhász Adrián, aki bajnok volt tavaly ergón. Szintén címvédőként rajtol Simon Béla,  valamint Vinkó Gáspárt és Bajnóczki Bence is jó eséllyel  pályázik korosztályá bajnoki címére. Továbbá az amatőr kategóriában láthatják Szabó Kornél kétszeres U 23-as világbajnokunkat immár a tűzoltók csapatában. A rendezvényt nem csak a nézőknek ajánljuk, akik ingyen tekinthetik meg viadalt, ha nem minden sportolónak, hiszen versenyen kívül ők is belekóstolhatnak az ergométeres evezés rejtelmeibe — nyilatkozta a szakember.

Varga Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!