Sport

2008.08.06. 10:36

Eddig 90 ország ratifikálta az UNESCO dopping-ellenes konvencióját

Eddig 90 ország – köztük Magyarország is – ratifikálta az UNESCO doppingellenes konvencióját.

HVG

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerdán Pekingben közölte, hogy a jelenlegi létszámot az Egyesült Államok, Kuba és Belgium csatlakozásával érték el, a ratifikálásukat hamarosan hivatalosan is regisztrálják.

Fahey, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlésének 120. ülésszakán szólalt fel, emlékeztetett arra, hogy 2003-ban, a doppingellenes világkonferencián 190 ország vállalt kötelezettséget a dokumentumnak még 2006 előtti törvénybe iktatására.

Az Egyesült Államok ratifikálása kulcskérdés Chicago 2016-os olimpiarendezési jelöltsége szempontjából, mivel a NOB immár követelményként írja elő minden jelöltnek a konvenció aláírását.

Jacques Rogge NOB-elnöke üdvözölte, hogy hazája, Belgium is csatlakozott a megállapodáshoz, és felszólított minden országot: gyorsítsák meg a ratifikációs folyamatot.

Május közepén a WADA vezetői reményüket fejezték ki, hogy a pekingi olimpia idején elérik a 100 aláírót.

Az UNESCO-konvencióhoz való csatlakozás eszköz a kormányok számára a WADA nemzetközi doppingellenes kódexének elfogadásához, mivel sok olyan ország van, amely törvényei szerint egy magánszervezet – mint például az ügynökség – dokumentumát nem emelheti jogerőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!