Sport

2009.02.16. 09:23

Martfűre is jutott arany

Tizenegy ország több, mint száz versenyzője, köztük számos megyénkbeli lépett tatamira a Hungarian Open nyílt kyokushin karate viadalon Nyíregyházán.

Gelei József

Míg az elmúlt években rendre a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnok adott otthont a legnagyobb hazai kyokushin karate versenynek, addig idén Nyíregyháza, a Bujtosi Sportcsarnok fogadta a résztvevőket. Bár az előzetes nevezések alapján úgy tűnt, soha nem látott mezőny, közel másfél száz karatéka lép közönség elé a hét végén, végül "csak" tizenegy ország 114 kiósa vállalta a fellépést. Bár legjobbjaink öt aranyérmet is szereztek, a férfiaktól többet vártak a szurkolók.

A Hungarian Open nem csak az egyik legnagyobb szabású viadalnak számít Magyarországon, de ezúttal az áprilisi, kijevi Európa-bajnokságra való kvalifikációt is szolgálta. A formagyakorlat szokás szerint ismét "magyar számnak" bizonyult. Nem véletlen, hiszen a kontinensvetélkedőkön válogatottjaink rendre ott vannak a legjobbak között. Az abasári Tóth Attila már többszörös Eb-aranyérmes, így az ő sikere nem számít meglepetésnek, viszont a martfűi Wágner Eszter elsőségére kevesen mertek volna fogadni a nemzetközi mezőnyben.
A küzdelmek során többé, kevésbé érvényesült a papírforma: könnyűsúlyban a "Légy", azaz Viktor Karascsuk most is hozta magát és megérdemelten lépett fel a dobogó legmagasabb fokára. A 80 kg-ban a románok Európa-klasszisa, Marius Ilas és a súlycsoport legjobb hazai karatékája, Bak Sándor jutott a fináléba. Bár sokan reménykedtünk benne, hogy sikerül meglepni a vendéget, végül Ilas nyakába akasztották az aranyérmet. A nehézsúlyúak küzdelmei során azért jutott egy érem megyénk versenyzőinek is, Kovács Sándor a döntőbe jutásért megrendezett összecsapáson szenvedett vereséget.

A nők között a rutinos Motzer Melinda és Ábrahám Edit papírforma győzelmeket aratva diadalmaskodott. A martfűi lányok azért kitettek magukért, mindhárom súlycsoportban szereztek érmet. Szabó Tímea, Körmöndi Lídia és Szabó Anikó egyaránt a dobogó legalsó fokára léphetett fel.

Eredmények, formagyakorlatok, férfiak: 1. Tóth Attila (Tekeres), 2. Cristian Boldut (román), 3. Tóth Gábor (Tekeres). Nők: 1. Wágner Eszter (Victory Martfű), 2. Kovács Mónika (Székesfehérvári ARSC), 3. Raluca Falaus (román). Küzdelmek, férfiak, 70 kg: 1. Viktor Karascsuk (orosz), 2. Magyar Zoltán (Castrum Kapuvár), 3. Cristian Boldut (román) és Gyarmati Imre (Karcag). 80 kg: 1. Marius Ilas (román), 2. Bak Sándor (Castrum SC Kapuvár), 3. Tokaji Norbert (Shogins SE) és Szili László (Castrum Kapuvár). 90 kg: 1. Ramunas Burneikis (litván), 2. Licskai Dávid (Castrum Kapuvár), 3. Tomas Vik (cseh) és Darius Dudauskas (litván). +90 kg: 1. Magosi Zsombor (Borza Dojo), 2. Orehovszki Csaba (Sátoraljaújhely), 3. Kovács Sándor (Victory Martfű) és Jevgenyij Bezdochshuk (kazah). Nők, 55 kg: 1. Motzer Melinda (Győri Arrabona), 2. Bartók Júlia (Nyíregyházi Fight Team SE), 3. Rita Pivorinuatie (litván) és Szabó Tímea (Victory Martfű). 65 kg: 1. Ábrahám Edit (Nagykőrös), 2. Szepesi Csenge (Soproni Kamika), 3. Körmöndi Lídia (Victory Martfű) és Mezősi Marina (Nyíregyházi  Fight Team SE). +65 kg: 1. Margita Ciuplyte (litván), 2. Vivian Chirila (román), 3. Szabó Anikó (Victory Martfű).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!