Sport

2009.02.13. 10:17

Világklasszisok sora a Hungarian Open nyílt versenyén

Tizenegy ország, 41 klubjának 149 karatékája küldte el nevezését a hét végi, hagyományos Hungarian Open, nyílt nemzetközi kyokushin versenyre.

Gelei József

Éveken keresztül Szolnok volt a házigazdája az ország egyik legrangosabb kyokushin karate viadalának, a Hungarian Opennek. Idén azonban új helyszín után néztek a szervezők, s választásuk a nyíregyháza Bujtosi Sportcsarnokra esett. Szombaton egy nap erejéig a szabolcsi megyeszékhely lesz a sportág fővárosa .

A martfűi Viktory a legnépesebb csapat

Megyénk három kyokushin klubja küldi el képviselőit a nyílt viadalra. Íme az indulók névsora:

Jászberényi Yakuzák: Zrupkó Ádám (80 kg), Kenyó Dénes (80 kg), Beszteri Attila (70 kg), Tóth Péter (90 kg).

Banzai KKK Szolnok: Balogh Janka (kata).

Victory Martfű: Wágner Eszter, Tóth Hajnalka (kata), Wágner Eszter, Szabó Tímea, Csőke Ildikó (55 kg), Körmöndi Lídia (65 kg), Szabó Anikó (+65 kg). Pető Krisztián, Tátrai Ádám (70 kg). Balogh Zsolt, Búzás Gábor, Szűcs Gergő (80 kg), Urbán Attila (90 kg), Balla János, Kovács Sándor, Kocsis Péter (+90 kg).



A Hungarian Open az öreg kontinens második legrangosabb viadalának számít, melyet az is jelez, hogy több ország - románok, litvánok, oroszok - legerősebb csapatával érkezik.

- Rekord nevezés érkezett a versenyre, ennyi induló még soha nem lépett tatamira, így várhatóan élvezetes, nagy csatákat láthat a csarnokba kilátogató közönség - tudtuk meg az esemény házigazdájától, a versenyzőként háromszoros Európa-bajnok Bencze Antaltól.

A visszatérő vendégek mellett ezúttal olyan országokból is érkeznek kiósok, akik még nem jártak hazánkban. A mongol, algír és sri-lankai karatékák színre lépése új színfoltot jelenthet, ellenük csak a legritkább esetben verekedtek még magyar versenyzők. A férfiak négy (70, 80, 90, +90 kg), a nők három (55, 65, +65 kg) súlycsoportban mérik össze tudásukat és természetesen a formagyakorlatosok is közönség elé lépnek. Az erősebb nem küzdelmeire kimondottan népes mezőny jött össze, így a végső győzelemre pályázóknak alaposan meg kell kínlódniuk a sikerért. Több "nagy név" is kockára teszi hírnevét: itt lesz a címvédő Jurij Kalyapin, és az abszolút orosz bajnok Viktor Karasyuk, a románok sztárja, Cristian Boldut, az Európa-bajnok Sebastian Ilas vagy éppen a litvánok "fenegyereke", Darius Gudauskas. Természetesen a legjobb magyar karatékák sem hiányozhatnak az indulók közül. Ezúttal nem csak a Magyar Kyokushin Karate Szervezethez tartozó klubok versenyzői, hanem a Brezovai Sándor és Borza József nevével fémjelzett szövetségek is harcba küldik "katonáikat".

A hazai sztárok közül könnyűsúlyban sokat várnak a szakvezetők a karcagiak Eb-ezüstérmesétől, ifj. Gyarmati Imrétől, a magyar bajnok, EB-harmadik martfűi Pető Krisztiántól és a junior kontinens-első Molnár Imrétől. A 80 kg-osok között Bak Sándor, valamint a nehézsúlyból visszafogyasztó Balogh Zsolt és a junior Európa-bajnok Szili László szeretne dobogóra lépni. A legizgalmasabb kategóriának a 90 kiló ígérkezik. Elsőéves felnőttként indul majd a kapuváriak óriása, a kétszeres junior Eb-győztes Licskai Dávid, az IKO1-ből a MTKKSZ-be igazolt bajnok, Paksi Lóránt, illetve a szintén kyokushin-kan színeket képviselő Szedlák Endre.

A nők között is több ismert karatékával találkozhatnak a szurkolók: a 2007-es könnyűsúlyú Eb-győztes Bartók Júliára, a kétszeres Európa-bajnok Ábrahám Editre, valamint a nehézsúly regnáló Európa-bajnokára, a román Viviana Chirilara sokan emlékezhetnek a visszatérő látogatók.
Az esemény szombaton reggel 9 órakor kezdődik a Bujtosi Sportcsarnokban. Délelőtt a kata, délután a kumite küzdelmekre kerül sor, míg az ünnepélyes megnyitót 14 órakor tartják a rendezők. A verseny főbírája a szolnoki Karmazin György (5. dan) lesz.

Gelei József A martfűi Viktory a legnépesebb csapat Megyénk három kyokushin klubja küldi el képviselőit a nyílt viadalra. Íme az indulók névsora:

Jászberényi Yakuzák: Zrupkó Ádám (80 kg), Kenyó Dénes (80 kg), Beszteri Attila (70 kg), Tóth Péter (90 kg).

Banzai KKK Szolnok: Balogh Janka (kata).

Victory Martfű: Wágner Eszter, Tóth Hajnalka (kata), Wágner Eszter, Szabó Tímea, Csőke Ildikó (55 kg), Körmöndi Lídia (65 kg), Szabó Anikó (+65 kg). Pető Krisztián, Tátrai Ádám (70 kg). Balogh Zsolt, Búzás Gábor, Szűcs Gergő (80 kg), Urbán Attila (90 kg), Balla János, Kovács Sándor, Kocsis Péter (+90 kg).

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!