Sport

2009.08.11. 11:24

Jönnek a románok, majd a svédek és a portugálok

Ha valaki a 2006 októberében, a Máltán elszenvedett 2-1-es vereség után azt mondja, hogy hamarosan telt ház előtt léphet a Puskás-stadion gyepszőnyegére a magyar labdarúgó válogatott, nyilván bolondnak nézték volna.

GJ

Talán a Ta''Qali Stadionban kapott pofon volt a mélypont, attól kezdve ha lassan is, de mintha megindult volna nemzeti együttesünk felfelé. Lothar Matthaus új színt, új mentalitást hozott a magyar labdarúgásba, s ha tétmeccsen még nem is jöttek az eredmények, de szerepvállalása arra mindenképpen jó volt, hogy a tespedtségből, a letargiából kimozdítsa futballközegünket. Várhidi Péter drasztikus fiatalítása bebizonyította, igenis rendelkezünk tehetséges ifjoncokkal, akikkel érdemes hosszú távon foglalkozni.
Az igazi áttörést azonban Erwin Koeman jelentette. A holland szakember nyugalma, higgadtsága jót tett zaklatott labdarúgásunknak. Reaktivált néhány, sokak által már leírt rutinos játékost (Dárdai, Babos, Torghelle), megtalálta kiszemeltjei igazi posztját, "hozzákevert" néhány ügyes fiatalt, s olyan egységgé kovácsolta őket, mely ugrásszerű eredményt hozott. A világbajnoki selejtezőkön ugyan igazi bravúrt még nem értünk el, de begyűjtöttük valamennyi pontot a nálunk gyengébbnek tartott riválisoktól. Márpedig ez például a portugáloknak és svédeknek sem sikerült. És ennyi elég is volt a hazai szurkolóknak, ismét özönlöttek a válogatott mérkőzéseire. A Málta és Albánia ellen budapesti találkozókon annyian tolongtak a lelátón, hogy ez még a legvadabb képzeletet is felülmúlta.
Eddigi szereplésével válogatottunk magasra tette a lécet. A neheze azonban most jön. Az elkövetkező egy hónapban három olyan csapat ellen kell bizonyítania fejlődését, mely a világ élvonalába tartozik. Legelőször ma este (20 óra) Románia ellen, mely ugyan "csak" felkészülési mérkőzés, de ismerve a hagyományokat, mindig különös presztízzsel bír. Aztán már jöhetnek az éles meccsek, szeptember 5-én Svédország, majd 9-én Portugália.
Szépen fogynak a jegyek
Megyénkben is érezhető a magyar válogatott miatti fociláz, már alig kapni jegyet a helyi Ibusz-irodákban a vb-selejtezőkre, pedig a felfokozott érdeklődés miatt tovább bővítették a Puskás-stadion befogadó képességét. A napokban többen ,,lesre futottak"; csak a legdrágább jegyek között válogathattak a selejtezőkre. A szurkolókon tehát nem múlik semmi, ők megteszik a magukét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!