Sport

2009.08.23. 09:46

Németh Roland ismét legény volt a gáton

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a "Ki a legény a gáton?" elnevezésű országos erős ember versenyt Abádszalókon. A győzelmet immár zsinórban harmadszor a szolnoki Németh Roland szerezte meg.

Gelei József

A szokásoknak megfelelően ismét nagy érdeklődés és remek hangulat kísérte a Tisza-tó gátoldalában megrendezett országos erős ember versenyt. Bár a viadal első számú esélyesének a 2007-ben és 2008-ban is élen végzett szolnoki Németh Roland bizonyult, a szakemberek a fiatalabb korosztály előretörését sem tartották (volna) meglepetésnek.

Nos a rendezvény két országosan is elismert bírája, Ulviczki Mihály és Harczos Gábor jó jósnak bizonyult, hiszen a martfűi Hajnal Tamás és az abonyi Lendvai Roland megszorongatta rutinosabb riválisait.

Hat versenyszámban mérték össze erejüket az indulók. Farönknyomásban az országos csúcstartó Bérces Attila kikapott Németh Rolandtól, s ez már jelezte, hogy a címvédő kirobbanó erőben érkezett Abádszalókra. A söröshordó-dobásban az egykori junior válogatott súlyemelő, Sallai Attila bizonyult a legjobbnak, erőlködés nélkül nyerte az "etapot".

A leglátványosabb számnak az autóhúzás bizonyult. Ezúttal egy Ford Fiestát kellett a versenyzőknek felhúzniuk kötéllel a 15 méteres gátoldalon. Hihetetlen küzdelemben, mindössze 25 centivel megelőzve legnagyobb riválisát, Torda Tibor végzett az első helyen. Rajta kívül Németh Roland, Sallai Attila, Sebestyén János és tíz méter fölötti eredményt produkált.

A 2 darab, egyenként 120 kg-os koffert Hajnal Tamás vitte el a leggyorsabban a 40 méterre lévő célig. Erre mindössze 19.32 másodpercre volt szüksége. Hasonlóan villámgyorsnak bizonyult az alig 20 esztendős martfűi fiú a 3.5 mázsás gumiborításban is. A montrum kereket 17.9 másodperc alatt fordította át négyszer(!) egymás után. A mindent eldöntő vegyesszám előtt a mindvégig rendkívül kiegyensúlyozottan szereplő Németh Roland szinte behozhatatlan előnnyel állt az élen, így már azt is megengdhette magának, hogy ismét "csak" második legyen Hajnal Tamás mögött a számban.

A verseny végeredmény: 1. Németh Roland (Szolnok) 69.5, 2. Hajnal Tamás (Martfű) 64, 3. Torda Tibor (Szajol) 57, 4. Lendvai Roland (Abony) 54.5, 5. Bíró István (Martfű) 53.5, 6. Bérces Attila (Kiskunhalas) 51.5, 7. Sebestyán János (Mezőszilas) 45, 8. Sallai Attila (Szolnok) 37, 9. Tari Péter (Szolnok) 31.5, 10. Laszli Gábor (Martfű) 29.5, 11. Varga Dániel (Szolnok) 22, 12. Kürti Csaba (Martfű) 20, 13. Mester Miklós (Mezőszilas) 8 pont. 

Szombaton öt páros állt rajthoz a Martfű Kupa viadalán. A város főterén megrendezett versenyt nagy érdeklődés kísérte, s a jelenlévők nagy örömére hazai siker született. A trónkövetelő fiatalabb generáció tagjai ezúttal esélyt sem adtak rutinosabb vetélytársaiknak és meggyőző fölénnyel diadalmaskodtak. A martfűi Hajnal Tamás, Bíró „Penge” István duó az öt számból négyet is megnyert (lengősúly + betonkoffer-cipelés, hordópakolás, farönk- és fekve nyomás, kőgolyóemelés és súlypiramis), így megérdemelt sikeréhez kétség sem férhetett. Meglepetésre a martfűi Laszli Gábor és az abonyi Lendvai Roland nyerte a nyitószámot, az autótartást, s ez olyan lendületet adott számukra, hogy többször is megelőzték a nagy esélyesnek tartott Németh Roland, Bérces Attila kettőst. Ez pedig az összetett második helyet jelentette számukra.
A Martfű Kupa végeredménye: 1. Hajnal Tamás, Bíró István (Martfű) 24, 2. Laszli Gábor, Lendvai Roland (Martfű, Abony) 19, 3. Németh Roland, Bérces Attila (Szolnok, Kiskunhalas) 16, 4. Sallai Attila, Kovács Attila (Szolnok) 11, 5. Tari Péter, Varga Dániel (Szolnok) 8 pont.

Gyászolnak megyénk erős emberei

Életének 53. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Kürti László. A martfűi sportember még az elmúlt években is rendszeres résztvevője volt a különböző erősportágak versenyeinek, nyert masters súlyemelő világbajnoki címet is. Feleségén, három gyermekén kívül barátai, ismerősei, sporttársai gyászolják.

Gelei József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!