Sport

2009.08.04. 16:44

Verseny közben lett rosszul a kerékpáros, kórházba vitték

Az elmúlt hetekben több alkalommal is beszámoltunk az ország egyik legjobb országúti kerékpárcsapatának, a tiszagyendai Betonexpressz-Limota együttesének eredményeiről. Ezúttal mint házigazdák is vizsgáztak a szakemberek előtt.

Gelei József

Pisók István polgármesternek köszönhetően két napra Tiszagyenda lett az ország kerékpársportjának fővárosa. A nemzetközi szövetség (UCI) által is elismert rangos viadalt harmadjára vitte az alig ezer lakosú kistelepülésre.

— Számunkra az esztendő legfontosabb versenyén vettek részt kerékpárosaink az elmúlt napokban — felelte érdeklődésünkre Pisók István. — Mindkét csapatunk, a profikat felvonultató Betonexpressz-Limota és a rendkívül tehetséges amatőrök alkotta P-Nivó gárdája is rajtvonal mögé állt a két egynapos viadalon. Az első napon a Grand Prix P-Nívó mezőnye Tiszagyendáról indulva Kékestetőig tekert, a 183 kilométeres táv leküzdése során 30 települést érintettek a versenyzők.
Közel száz kerékpáros (tizenöt csapat képviseletében) pattant nyeregbe a Magyarország legmagasabb pontjáig tartó futam során. Ugyan a tavalyi győztes, Kusztor Tamás nem volt ott az indulók között, ám panaszra így sem volt okuk az út mellett szurkolók nézőknek: szinte a teljes hazai élmezőny nevezett a GP-viadalra. Sőt, román (Dinamó Bukarest és Tusnád CT), lengyel (MGLKS Sokpol), szlovák (Middle Region) — soraiban az utánpótlás világbajnok Matej Jurcoval —, szlovén (Perutnina Ptuj és Sava), valamint horvát (Puris Kamen) csapatok is elfogadták a Betonexpressz-Limota meghívását.

— Az egynapos viadalokról tudni kell, hogy általában csak a mezőny egyharmada éri el a célt. Ennek egyetlen komoly oka, hogy csupán az első húsz helyezett kap pontot, azaz akinek egy idő után már nincs esélye az élmezőnyben való befutásra, inkább feladja a versenyt, s tartalékolja erejét a következő futamra — tudtuk meg a verseny egyik bírájától, Kiss Györgytől.

Az Europe Tour-sorozatba tartozó Tiszagyenda-Kékestető országúti viadalon (UCI 1.2 kategória) a sík vidéken meglógott egy 23 fős boly, melyet aztán nem is sikerült utolérni az üldözőknek. A magyar bajnok, tiszagyendai színeket képviselő Cziráki István (Betonexpressz-Limota) húsz másodperccel lemaradva a győztes szlovén Uros Silar (szlovén, Sava) mögött végül a második helyen ért célba. A futam nehézségére jellemző, hogy az utolsó tíz kilométeren 800 méteres szintkülönbséget kellett legyőzniük a kerékpárosoknak.

A másnap délután már ismét Tiszagyendán találta a kerékpárosokat, ezúttal a Betonexpressz GP-vel folytatódott a nemzetközi viadal, melyen az első nyolc helyezett kapott pontot a kontinentális rangsorban. Az indolóknak három kiskört (Tiszagyenda-Tiszaroff) és két nagykört (Tiszagyenda-Fegyvernek), azaz összesen 176 kilométert kellett teljesíteniük a tűző napsütésben, a közel 40 fokos hőségben. A verseny azért volt különösen fontos legjobb kerekeseiknek, mert jó eredmény esetén hárman is képviselhetik Magyarországot a közelgő országúti világbajnokságon. Nos, nagy lépést tettünk a vb-részvétel felé, hiszen Ivanics Gergely (Betonexpressz-Limota) megnyerte a versenyt, és — a második osztrák Waldheimer (Sava) mögött — Lengyel Tamás (Tusnad), valamint Lovassy Krisztián (Betonexpressz) is beférkőzött a legjobb négy közé.

A tiszagyendai körözés során több ígéretes szökés is kialakult, miközben a kánikulában a 92 fős nemzetközi mezőnyből többen feladták a harcot. Egy 15 fős csapat együtt kezdhette meg az utolsó kört. A boly nem sokáig maradt együtt, a célegyenesből kikanyarodva hárman elszakadtak a többiektől: Lengyel mellett Ivanics Gergely és az osztrák Werner Waldheimer (Sava). A sprintben aztán a 2007-es győztes Ivanics Gergely volt a legjobb, centiméterekkel megelőzte  Waldheimert, míg Lengyelnek a harmadik hely jutott. Az üldözők sprintjét Lovassy Krisztián nyerte, így ő lett a viadal legjobb 23 évnél fiatalabb indulója.
— Sajnos a nagy hőség alaposan megviselte a versenyzőket, akik közül az FTC Merida kerekese, Szórádi Balázs rosszul is lett, őt mentő szállította a szolnoki Hetényi Géza Kórházba — tudtuk meg az eredményhirdetést követően Pisók Istvántól.


Jövőre Szolnokot is bevonják a versenybe

Nem akármilyen terveket szövöget Tiszagyenda polgármestere, Pisók István. Jövőre szeretné a rangos nemzetközi mezőnyt Szolnokra is elhozni.
— Úgy gondolom egy Kossuth téri prológfutammal kezdődhetne a viadal, majd másnap a megyeszékhelyről indulna el a mezőny Tiszagyenda felé. Ez irányú elképzelésemről már tájékoztattam a megyei közgyűlés elnökét, Fejér Andor urat, aki ezúttal is a helyszínen szurkolta végig a GP-t — tudtuk meg a mostani verseny házigazdájától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!