Sport

2013.12.04. 07:31

Csábi József hazatér a MÁV FC-hez

A Szolnoki MÁV FC-nél a jelek szerint komolyan gondolják, hogy ki akarnak törni a hétköznapi szürkeségből a labdarúgók. Nem csak a Tiszaligeti-stadiont, illetve a létesítményt építgetik, szépítgetik, de a klubnál dolgozó szakember gárdát is erősítgetik.

Gelei József

Néhány nappal azok után, hogy a felnőtt csapat vezetőedzőjének, Kis Károlynak 2014. nyarán lejáró szerződését meghosszabbították, hétfőn egy elismert szakember érkezését jelentette be a MÁV FC.


„A Szolnoki MÁV FC december másodikától július 31-ig szóló megállapodást kötött – mely megfelelő vezetőedzői ajánlat esetén felbontható – a szolnoki nevelésű, sokszoros válogatott játékossal, a nemzeti együttest legutóbb szövetségi kapitányként dirigáló Csábi Józseffel. A 46 éves szakember feladata a szolnoki utánpótlásban dolgozó edzők képzése, a korszerű, európai utánpótlásnevelési edzésmódszerek megismertetése, gyakorlati oktatása, a gyerekekkel foglalkozó edzők tudásanyagának rendszerezése, a napi munkában való megvalósítása lesz. Klubunk célja, hogy olyan játékosokat képezzen, neveljen a szolnoki, s ezen keresztül a magyar labdarúgás számára, akik méltó követői lehetnek a nagy elődöknek” – áll a klub közleményében.


A hír hallattán természetesen megkerestük a tízszeres válogatott, magyar bajnoki arany-, ezüst-, és bronzéremmel, Magyar Kupa-győzelemmel büszkélkedő Csábi Józsefet, aki örömmel állt lapunk rendelkezésére.

– Ne haragudjon meg a kérdésért, de nem visszalépés az ön számára a felnőtt magyar válogatott kispadja után, hogy a szolnoki utánpótlásban vállaljon munkát?

– A válaszom rövid és egyértelmű: nem. A kulcsszó egyébként az volt, hogy szolnoki. Megmondom őszintén, egyértelműen azért fogadtam el a MÁV FC vezetőinek felkérését, mert itt nőttem fel a Tiszaligetben, innen indult játékoskarrierem, voltam itt vezetőedzője a felnőtt együttesnek, azaz ezer szállal kötődök a klubhoz. Természetesen a jövőben is egy felnőtt csapat kispadján képzelem el magam leginkább edzőnek, de most, hogy több szabadidővel rendelkezek a korábbiaknál, úgy gondolom, valamit visszaadhatok Szolnoknak abból, amit itt kaptam. A szerződésem egyébként úgy szól, amennyiben az elkövetkező fél évben komoly vezetőedzői ajánlatot kapok, a MÁV FC nem gördít akadályt távozásom elé.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Csábi József – Fotó: mlsz.hu
[/caption]

– Mennyire lesz új az ön számára a mostani munka?

– Mivel a válogatott mellett eddig is részt vettem az MLSZ utánpótlás-fejlesztési munkájában, évek óta Jász-Nagykun-Szolnok megye szakmai vezetője vagyok a Bozsik-programban, így nem lesz idegen számomra a feladat. A felnőtt válogatott mellett eltöltött  három és fél év ajándék volt számomra. Egészen más jellegű munkát kellett végeznem, mint egy pályán dolgozó klubedzőnek, számtalan elemzésben vettem részt, s most ezeket a tapasztalatokat probálom meg majd átadni a szolnoki utánpótlás-edzőknek. Nagy élmény volt a válogatott mellett dolgozni, úgy érzem "több", tapasztaltabb lettem ezáltal, de megmondom őszintén, már hiányzik a gyakorlati, klubedzőként a pályán végezhető napi munka. Ez most egy átmeneti állapot, melyet szeretnék hasznosan eltölteni, segítve ezzel nevelőegyesületemet.

– Még egy utolsó kérdés: jó ideje már nem Szolnokon él, egy mesziről jött ember, milyennek látja azt az utat, melyen a MÁV FC elindult?

– Tizenkét éve, az NB II-es csapat vezetőedzőjeként köszöntem el a klubtól. Nem lehet nem észrevenni azt a hihetetlen változást, fejlődést, ami a klubnál végbe ment. A tiszaligeti létesítmény lassan igazi kis ékszerdobozzá válik, egyre több gyerek akar ismét futballozni a MÁV FC-ben, azaz egyértelműen helyes az irány. Most már az edzőkön a sor, hogy kihozzák a maximumot a lehetőségekből.
Hogy Csábi József fél évig (esetleg tovább), vagy csak egy hónapig dolgozik a kék-fehéreknél, egyelőre megjósolhatatlan. Ám az biztos, ha az elmúlt években szerzett tapasztalataiból egy picit is át tud adni a MÁV FC szakembereinek, már az is óriási lökést adhat a szolnoki labdarúgásnak.

Irigylésre méltó pályafutás


A negyvenhat éves szakember játékos pályafutása Szolnokról indult, itthon éveket töltött a Honvéd, a BVSC és az MTK csapataival az élvonalban – bajnoki arany, ezüst, és bronzérem, Magyar Kupa-győzelem áll a dicsőséglistáján –, idegenlégiósként kipróbálta magát az izraeli Hapoel Kfar-Saba csapatánál. Tíz alkalommal magára öltötte a magyar válogatott mezét. Edzőként dolgozott a MÁV FC-nél, a REAC-nál, a Vasasnál és a Honvédnál is, majd 2010-től a magyar válogatott pályaedzője volt. Egervári Sándor lemondását követően 2013. októberében ő irányította megbízott szövetségi kapitányként nemzeti csapatunkat az Andorra ellen 2-0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!