Sport

2013.12.19. 21:22

Három szolnoki vízilabdázó az év legjobb csapatában

A magyar sportújságírók idén 56. alkalommal adták le szavazatukat az esztendő legjobb sportolóira, szakvezetőire.

Varga Csaba/MTI

Budapest, 2013. december 19. Hosszú Katinka világbajnok úszó és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó az év sportolóinak járó díjjal a Sportcsillagok Gálaestjén a budapesti Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban 2013. december 19-én. MTI Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László

Amire az elmúlt több, mint fél évszázad során még egyetlen alkalommal sem volt példa, külföldi díjazottja is volt a Sportcsillagok Gálájának csütörtök este, a Syma-csarnokban megrendezett eseményen.

Természetesen az Új Néplap munkatársai – Gelei József, Mészáros Géza és Varga Csaba – sem maradtak ki a hagyományos év végi választásból, melyen a tollforgatóknak a 2012-es esztendő után idén valamivel könnyebb dolgok volt. Egy éve az olimpiai érmek igencsak „nyomós” okot adtak a szavazásnak, így nehéz volt dönteni, hogy például a négy, ötkarikás aranyérmes férfi sportoló közül ki vigye el a pálmát. Az elmúlt tizenkét hónapban igazából „csak” a világ-, és Európa-bajnokságok jelentettek fajsúlyos eseményt, bár a különböző világkupa sikerek is sokat nyomtak a latba.


Tulajdonképpen mind a férfi, mind a női „Év Sportolója” díj egyesélyes számnak bizonyult. Az úszó Gyurta Dániel és Hosszú Katinka – az egykori Olaj kosaras, Hosszú István lánya – egyaránt fölényesen utasította maga mögé riválisait. A két fiatal több, mint kétszer annyi pontot kapott, mint a második helyen végzett kenus Vajda Attila és a kajakos Kozák Danuta. A csapatok versengésében hiába nyert Bajnokok Ligáját a Győri ETO női kézilabda együttese, az idén világbajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott teljesítményét értékelték a legtöbbre a tollforgatók. Ami örömteli, hogy a csapat tagja volt három Szolnoki Dózsa-Közgép játékos: Decker Attila, Hosnyánszky Norbert és Vámos Márton.  

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Hosszú Katinka világbajnok úszó és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó az év sportolóinak járó díjjal a Sportcsillagok Gálaestjén
MTI Fotó: Beliczay László
[/caption]

– Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy bennünket, a vízilabda-válogatottat választották meg az év legjobb csapatának – mondta az eredményhirdetés után Decker Attila. – Az esztendő legnagyobb durranását okoztuk azzal, hogy nyertünk Barcelonában. Számomra külön öröm, hogy a siker részese volt bátyám, Ádám is. A világbajnoki aranyat és az „Év csapata” díjat pedig a karácsonyfánk alá fogjuk helyezni. Természetesen jövőre még jobb eredményeket várunk, hiszen a Szolnokkal bajnoki címet, míg a válogatottal Európa-bajnokságot akarunk nyerni. És akkor talán jövő ilyenkor is elmondhatjuk, hogy „mi vagyunk a legjobbak”.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya felemeli az év legjobb szövetségi kapitányának járó díjat
MTI Fotó: Beliczay László
[/caption]


A vízilabda válogatott remeklése ismeretében nem meglepő, hogy a csapat újdonsült mestere, Benedek Tibor vehette át a legjobb szövetségi kapitánynak járó trófeát, megelőzve a kajak-kenusok első emberét, Storz Botondot. Az „Év Edzője” megválasztása tartogatta a legtöbb izgalmat, két úszószakember között alakult ki parázs versengés. A szavazás végül olyan eredményt hozott, amire még nem volt példa az esemény történelmében: külföldi szakvezető munkáját értékelte a legtöbbre a sportújságíró társadalom. Hosszú Katinka edző-férje, az amerikai Shane Tusup 57 ponttal előzte meg Gyurta Dániel mesterét, Széles Sándort.


A közönségdíjat, akárcsak egy esztendővel ezelőtt, ezúttal is Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság korábbi privát bajnoka, idei hatodik helyezettje nyerte.
Az MTVA különdíját Kamuti Jenő, a Magyar Aranylabdát, az esztendő legjobb labdarúgójának járó díjat Huszti Szabolcs érdemelte ki. Az MSÚSZ életműdíját az 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 76-szoros válogatott labdarúgó, Fenyvesi Máté kapta, az államtitkári különdíjat pedig Tóth Beatrix, Eb-bronzérmes karatés vehette át.


Az MSÚSZ újra díjazta a legjobb fogyatékkal élő sportolókat: a férfiaknál Osváth Richárd kerekesszékes vívó, a nőknél Biatovszki Mira sportlövő, a csapatoknál a női kerekesszékes vívócsapat, a szövetségi kapitányoknál – az előző évhez hasonlóan – Sós Csaba, az edzőknél pedig Beliczay Sándor végzett az élen.

Az Év Sportolója választás végeredménye

Férfiak: 1. Gyurta Dániel 1706 pont, 2. Vajda Attila 824, 3. Pars Krisztián (atléta) 347.

Nők: 1. Hosszú Katinka 1758 pont, 2. Kozák Danuta 866, 3. Sastin Mariann (birkózó) 627.

Csapat: 1. Férfi vízilabda-válogatott 1456 pont, 2. Győri Audi ETO női kézilabda-csapata 912, 3. Férfi párbajtőrcsapat 758.

Szövetségi kapitány: 1. Benedek Tibor 1591 pont, 2. Storcz Botond 657, 3. Kiss László (úszás) 589.

Edző: 1. Shane Tusup 874 pont, 2. Széles Sándor 817, 3. Ambros Martin (kézilabda, Győr ) 755.

 


Az 56. Sportcsillagok Gálaestje gyõzteseinek nyilatkozatai:


Gyurta Dániel, az év férfi sportolója:

"Hatalmas elismerés és megtiszteltetés ez a cím, és külön öröm, hogy ezúttal a magyar sport egyik legendájától, Balczó Andrástól vehettem át. Nagyon meghatottak a szavai, amelyeket hozzám intézett. Elsősorban a megszerzett címeim megvédése motivál a jövőben, ugyanis ilyen erősnek még nem éreztem magam. Természetesen dolgozunk rajta, hogy 100 méteren is még jobb legyek, Londonban már látszott ennek az eredménye. Három világbajnoki címem között nem tudok különbséget tenni, 2009 volt az első, az azért fantasztikus, két évvel később legyőztem Kitadzsimát, míg idén sorozatban harmadik vb-aranyamat gyűjtöttem be, amire korábban csak nagyon kevesen voltak képesek."


Hosszú Katinka, az év női sportolója:

"Tökéletes évet zártam, s ennek megkoronázása ez a díj. A tavalyi gyengébb évemet követően számos változás állt be az életemben, ezek együtt elősegítették, hogy ismét a csúcsra jussak. Talán a két legfontosabb az edzőváltás és hogy hazaköltöztem. Ennek köszönhetően 24 órában profi sportoló, úszó tudok lenni."


A férfi vízilabda-válogatott, az év csapata nevében Nagy Viktor:

"Már az is nagy megtiszteltetés volt a számunkra, hogy az első háromban voltunk, és fantasztikus volt az év legjobb csapataként a színpadon állni. Megtisztelő ez a díj, köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott!"


Benedek Tibor, az év szövetségi kapitánya:

"Őszintén szólva bíztam abban, hogy a csapat is és én is megnyerjük ezt a díjat, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés méltó lezárása az idei, sikerekben bővelkedő évnek."


Shane Tusup, az év edzője:

"Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam a nevemet, már az is öröm volt számomra, hogy a jelöltek között vagyok. Büszke vagyok a díjra, különösen azért, mert ha ránézek a vándorserlegen szereplő nevekre, akkor arra gondolok, hogy nagy megtiszteltetés ilyen kiváló edzők után megkapni ezt az elismerést."

Nők: 1. Hosszú Katinka 1758 pont, 2. Kozák Danuta 866, 3. Sastin Mariann (birkózó) 627.

Csapat: 1. Férfi vízilabda-válogatott 1456 pont, 2. Győri Audi ETO női kézilabda-csapata 912, 3. Férfi párbajtőrcsapat 758.

Szövetségi kapitány: 1. Benedek Tibor 1591 pont, 2. Storcz Botond 657, 3. Kiss László (úszás) 589.

Edző: 1. Shane Tusup 874 pont, 2. Széles Sándor 817, 3. Ambros Martin (kézilabda, Győr ) 755. Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya felemeli az év legjobb szövetségi kapitányának járó díjat
MTI Fotó: Beliczay László Hosszú Katinka világbajnok úszó és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó az év sportolóinak járó díjjal a Sportcsillagok Gálaestjén
MTI Fotó: Beliczay László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!