Sport

2014.03.18. 13:33

Már csak egy lépés hiányzik a Final Fourhoz

Elhalasztotta vasárnapi Adria Liga-mérkőzését az Olaj, a csapat hétfő kora reggel különgéppel indult újra Tartuba. Ma este hatkor pedig a EuroChallenge négyes döntőjéért lép pályára az észt városban.

Gutai István

Fotó:

Már csak egyetlenegy mérkőzést kell lejátszani ahhoz, hogy teljes legyen a EuroChallenge négyes döntőjének mezőnye. Csütörtökön a Szolnoki Olaj korábbi csoportellenfele, az olasz Reggio Emilia idegenben is legyőzte a címvédő Szamarát, ezzel megnyerte a két győzelemig tartó párharcot.


A török Royal Gaziantep egyetlen ponttal, 69-68-ra nyert a Cmoki Minszk otthonában, a törökök is 2-0-lal jutottak a legjobb négy közé. A Triumf Ljuberci 110-67-re megsemmisítette a szintén orosz Ural Jekatyerinburgot, a Jászberény korábbi csoporttársát. A Triumf is simán jutott az elődöntőbe. A Final Four helyszíne még nem dőlt el, párosítása viszont már igen. A Reggio Emilia a Gazianteppel találkozik, míg a Ljubercire az Olaj-Tartu párharc győztese vár.

A magyar és az észt élcsapat kellőképpen ismeri egymást. A párbaj első lövésváltását a Tartu nyerte 87-83-ra, majd csütörtökön 80-73 arányban az Olaj nyert és megteremtette magának az esélyt a továbbjutásra. Az észtek továbbra is kiegyensúlyozott csapatteljesítményükben bíznak, bártan dobják el kintről is a labdát. Az Olaj esélye a megszerzett lepattanókból induló gyors játékban lehet, ezt azonban a hétről hétre fejlődő csapatjátékkal teremtheti meg. Ha ezt sikerül megfejelni néhány kiugró egyéni teljesítménnyel, két év után újra ott lehet a Final Fourban az Olaj.

– Nem akarok olyan klasszikus mondatokat mondani most, hogy a pillanatnyi forma dönt, meg ehhez hasonló okosságok– mondta a vasárnapi edzés után Lóránt Péter.
– A hazai pálya előnye természetesen az észtek mellett szól, de azonos képességűnek tartom a két csapatot. Nyomjuk, ami a csövön kifér, nagyon bízom abban, hogy nyerni tudunk.
 Most az egyszer nem bánnánk, ha a történelem ismételné önmagát. Két ével ezelőtt is balti csapattal – a lett Ventspilsszel – játszott az elődöntőbe jutásért az Olaj. Az elveszített első meccs után megnyerte a hazait, majd a harmadik mérkőzésen nyert idegenben. Ráadásul Lettországban is visszafordult a csapat repülőgépe, ezen a kalandon is túl vannak már a játékosok.

De ezek csak érdekes apróságok lehetnek, az esti meccsre nem igen lesz hatásuk. Még az első, észtországi mérkőzés után mondta azt nagyon határozottan Lóránt Péter: biztos abban, hogy visszajönnek még Tartuba. A harmadik, ki-ki mérkőzésen pedig mindig a hazai pályán játszó csapaton van a nehéz hátizsák, azaz a győzelem kényszere. Két évvel ezelőtt sem volt kis dolog bejutni a sorozat legjobb négy csapata közé, most talán még annál is nagyobb siker lenne. Ma este, nem sokkal fél kilenc után kiderül, hogy két éven belül másodszor is Final Four-résztvevő lesz-e az Olaj. Csak az igenlő válasz után érdemes azon gondolkodni, hogy a klubvezetés pályázik-e a rendezésre.

A mérkőzést a Sport2 közvetíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!