Sport

2015.05.26. 21:18

Hatodszor lett bajnok az Olaj

A döntő harmadik mérkőzésén sem bízott semmit a véletlenre a címvédő. A Szolnoki Olaj harmadszor is legyőzte a Kecskemétet és tavalyhoz hasonlóan idén veretlenül nyerte a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét.

Gutai István

A döntő harmadik meccse alól Brkics és Gipson kapott felmentést Dragan Alekszics vezetőedzőtől. Az Olajnál a "Lezárni a párharcot!", a Kecskemétnél az "életben maradni!" volt a jelszó.
 
Szolnoki Olaj KK - KTE-Duna Aszfalt 66-55 (20-13, 17-15, 16-14, 13-13)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 2080 néző
Vezette: Papp P., Hegedűs T., Frányó P. (Várhalmi)
Szolnok: RAKICS 3/3, JONES 7/3, VOJVODA 19/9, LEE 7, Báder 5 Csere: MILOSEVICS 15, Wittmann 4/3, KELLER Á. 6. Vezetőedző: Dragan Alekszics, edző: Andrius Jurkunas
KTE: KINNEY 3/3, Kovács 4, DJERASZIMOVICS 14, Ivosev 7, Barovics 6 Csere: Pongó Má. -, Pongó Ma. 8/6, Karahodzsics 2, Hegedűs 6/6, Mészáros 3/3, Kővágó-Laska 2, Keller I. - Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics
Kipontozódott: Ivosev (34. perc), Djeraszimovics (35. perc)

Jones löbbölte Leehez a labdát, a kosár meg is adta az alaphangulatot. A túloldalon Kinney és Barovics dolgozott össze jól, egyenlítettek a vendégek. Jones nem előkészített, hanem dobott, ráadásul messziről és pontosan, azonban Kovács és Ivosev duplájával fordított a Kecskemét. Sztojan Ivkovics tiltakozott túl vehemensen, a játékvezetők– talán azért, hogy elejét vegyék a legkisebb balhénak is– kiutaltak neki egy technikai hibát. Hegedűs Gergely triplájával 10-10 volt az állás a negyed felénél, ám itt be is ragadtak a vendégek. Milosevics-Keller-Milosevics sorminta után hat ponttal lépett meg az Olaj, Báder zsákolása után 18-10-re vezetett. A 8-0-ás etapot Djeraszimovics jó büntetője zárta le. Az utolsó percre zónára váltott a szolnoki csapat, ám a különbség már nem változott.


A második negyed első érdemi részét Vojvoda triplája jelentette, először lett tíz pont a különbség, ez a differencia be is állt percekre. A szolnokiak nagyon jól használták ki, hogy Lee-n mindig legalább egy fejjel alacsonyabb játékos védekezik, az amerikai bedobó duplája után lett Tízen Túliak Társasága a címvédő. Vojvoda szerzett labda után zsákolt, 34-20-nál Ivkovics időt kért. Nem biztos, hogy csak az eligazításnak köszönhetően, de a nagyszünetre Karahodzsics büntetőivel tízen belülre jött a Kecskemét.
Az Olaj húsz lepattanót szerzett kétszer tíz perc alatt, a KTE tizenhatot. A triplákat egyik csapat sem vágta valami fényesen, hiszen a hazaiak tíz kísérletéből három landolt rendeltetési helyén, a vendégek eggyel kevesebből eggyel kevesebbet dobtak be. A Szolnok hét-, a Kecskemét három labdát adott el az első félidőben.


Kihagyott kecskeméti dobással indult a második félidő, majd Milosevics harcolt ki magának egy 2+1-es helyzetet, amit meg is oldott. A túloldalon ugyanígy tett Djeraszimovics. Vojvoda extra triplája ugrasztotta talpra a közönséget, de a fellángoló hangulaton Kovács Péter lohasztott, de csak egy kicsit. A kecskemétiek fáradságát az eladott labdák jelezték, egyre nehezebben rendeződtek vissza védekezéshez, Wittmann első kosarával már tizenöt pont volt a különbség, a negyed felénél viszont 48-35 volt az állás. A 29. percben megtört a jég: az egyik legaktívabb kecskeméti, Kinney először dobott kosárra, triplakísérlete azonban kimaradt. A harmadik negyed végén tizenegy ponttal vezetett az Olaj, kifejezetten jó esélyekkel várhatta az utolsó tíz percet.


Milosevics dobott be két büntetőt, ez tőle alap, Vojvodától viszont lassan a hanyattdőlős, nyolc méterről eleresztett tripla lesz az. Ivosev és Djeraszimovics is megkapta negyedik személyi hibáját, ez is rontotta a kecskeméti védekezés szívósságát. Négy perccel a vége előtt Leet kellett lecserélni, mert rosszul fogott talajt, miután Ivosevvel ütközött. Megkezdődött az utolsó öt perc 61-50-es állásnál. Ivkovics pályára küldte fiatal játékosait, a Körcsarnok előtt pedig beindították a Bajnokok Járműve, a tűzoltóautó motorját. Tripladobó-versennyé nemesedett az utolsó néhány perc, ekkor már meglehetősen pontatlan volt mindkét oldal. A szolnokiak ekkor már ezt sem bánták. Felharsant az "Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!" rigmus, ekkor ez már jóval több volt, mint megelőlegezett bizalom. 66-55-re nyert az Olaj, amely fennállása hatodik bajnoki címét szerezte. Az éremátadás még a Körcsarnokban megtörtént, az ünnepség a Kossuth téren folytatódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!